latinica  ћирилица
07/07/2018 |  11:14 | Autor: SRNA

Vučić: Priština neće predstaviti statut ZSO

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da ne očekuje da će Priština 4. avgusta u Briselu predstaviti svoj nacrt statuta zajednice srpskih opština.
Aleksandar Vučić (Foto: Dragan Kujundžić/Tanjug) -
Aleksandar Vučić (Foto: Dragan Kujundžić/Tanjug)

Vučić je za beogradsku Politiku istakao da, za razliku od kosovskih Albanaca, srpski upravljački tim za formiranje Zajednice srpskih opština posljednja tri i po mjeseca piše prijedlog statuta Zajednice.

Obje strane trebalo bi da 4. avgusta u Briselu predstave svoj prijedlog statuta, o čemu bi riječ trebalo da daju predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjednik samoproglašenog Kosova Hašim Tači, kao i predstavnici EU.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić rekao je da nema povjerenja u namjere Prištine da omoguće sprovođenje ovog ključnog sporazuma iz procesa dijaloga.

On je podsjetio da su svi rokovi formiranja Zajednice srpskih opština odavno probijeni, te da je pitanje za Brisel, a ne za Beograd, da li će se to dogoditi i sa novim datumom koji je odredila EU.

Politika navodi da je upravljački tim, koji čine dvoje sprskih predstavnika sa sjevera i juga Kosova i Metohije, pri kraju pisanja prijedloga statuta ZSO.

Dokumentom se predviđa da zajednica ima izvršne nadlžnosti u oblasti školstva, zdravstva, ekonomskog razvoja i urbanog i ruralnog planiranja.

Njeno formiranje dogovoreno je Briselskim sporazumom iz 2013. godine, a predviđeno je da ona ima predsjednika, potpredsjednika, skupštinu....

List podsjeća kako, uprkos roku koji je propisao Brisel, još nije poznato da li je tim u Prištini napisao slovo nacrta Zajednice srpskih opština, kao i da su albanski politički predstavnici izjavljivali da se protive da zajednica ima izvršne nadležnosti.