latinica  ћирилица
07/07/2018 |  13:14 ⇒ 14:38 | Autor: SRNA

Cvijanović: Stradanje u Podrinju treba da drži Srbe budnim

Premijer Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas da nekažnjavanje počinilaca teških zlodjela nad više od 3.500 Srba u srednjem Podrinju u proteklom ratu treba da drži Srbe budnim i svjesnim onoga što se dogodilo i na koji način treba da se kreću u budućnosti kako bi izbjegli sve zamke ovog tipa.

Cvijanovićeva je naglasila da je važno izražavati poštovanje prema svim žrtvama, ali i njegovati kulturu sjećanja.

"Kultura sjećanja mora da postoji u okviru institucija, kolektiviteta i svakog pojedinca u Republici Srpskoj, jer na osnovu toga možemo da razumijemo šta je bilo i kuda se krećemo u budućnosti", rekla je Cvijanovićeva novinarima u Bratuncu, gdje je prisustvovala pomenu za više od 3.500 Srba iz srednjeg Podrinja ubijenih tokom proteklog rata.

Ona je istakla da je vlast u Srpskoj opredjeljena za izgradnju bolje Republike Sropske koja će biti stabilnija i sve jača iz dana u dan, znajući koliko je žrtava podnijetio u svim krajevima.

Cvijanovićeva je ukazala da su zločini počinjeni nad Srbima u srednjem Podrinju ostali nekažnjeni što postaje matrica kada se govori o pravdi ili dostizanju pravde, istine i sankcija u okviru BiH.

"Nalažost, to nisu jedini primjeri, ali ako govorimo o stradanju 3.500 ljudi i o tome da su počinioci ovih teških zlodjela ostali netaknuti od međunarodnog i pravosuđa u BiH, to treba da nas drži budnim i trijeznim i vrlo svjesnim onoga što je bilo i na koji način treba da se krećemo u narednom periodu i tražiti da sve naše generacije razumiju sa čim smo bili suočeni i da izbjegnu sve zamke ovog tipa", rekla je Cvijanovićeva.