latinica  ћирилица
07/07/2018 |  13:43 | Autor: SRNA

Linta: Sramna i skandalozna odluka hrvatskog suda

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocijenio je danas sramnom i skandaloznom odluku Vrhovnog suda Hrvatske da pravosnažno osudi Dragana Vasiljkovića, poznatijeg kao kapetan Dragan, na 13 i po godina zatvora zbog navodnih ratnih zločina nad civilima i ratnim zarobljenicima.
Kapetan Dragan  (Foto: FAH) -
Kapetan Dragan (Foto: FAH)

Linta je istakao da je ovo još jedna u nizu političkih odluka Vrhovnog suda Hrvatske koja nema nikave veze sa istinom i pravdom.

"Vrhovni sud Hrvatske, kao i čitavo hrvatsko pravosuđe, nije ni nezavisno, niti profesionalno kada je riječ o suđenjima za ratne zločine već je u funkciji opravdanja lažne i besmislene teze da su Srbi bili agresori i zločinci, a Hrvati žrtve i oslobodioci", naveo je Linta u pisanoj izjavi.

Istakao je da, iako je odbrana kapetana Dragana jasno dokazala da on nije kriv ni po jednoj tački optužnice i da nije počinio ratni zločin, Županijski sud u Splitu ga je septembru prošle godine nepravosnažno osudio na 15 godina, a Vrhovni sud je sada samo smanjio kaznu za godinu i po dana.

On je naveo da je od 2006. godine, kada je kapetan Dragan uhapšen u Australiji na osnovu zahtjeva Hrvatske za njegovim izručenjem, bilo jasno da se radi o političkom procesu.

"Cilj Hrvatske je bio da se kapetan Dragan osudi po svaku cijenu na osnovu lažnih dokaza, jer je bio simbol otpora krajiških Srba proustaškom režimu Franje Tuđmana", dodaje Linta.

On je ocijenio da je "tragična činjenica da tadašnja vlast DOS-a u Srbiji nije učinila ništa da aktivnom politikom upozna vlast i javnost u Australiji da se radi o montiranom procesu i da učini sve da kapetan Dragan bude oslobođen".