latinica  ћирилица
07/07/2018 |  14:12 | Autor: SRNA

Vulin: Niko iz međunarodne zajednice ne nudi ni saučešće, ako već neće pravdu

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin izjavio je da Srbi i danas sami obilježavaju godišnjicu masakra u srednjem Podrinju, a da niko iz međunarodne zajednice nije htio da dođe u Bratunac da sagne glavu pred nevinim žrtvama.
Bratunac: Aleksandar Vulin - Foto: RTRS
Bratunac: Aleksandar VulinFoto: RTRS

"Јoš jednom niko nije htio da nam ponudi saučešće, ako već neće da nam ponudi pravdu. Oslobađanje Nasera Orića, Atifa Dudakovića, oslobađanje svih onih dokazanih krvoloka, nažalost, strašna je poruka da je pravda daleko od Srba", rekao je Vulin u Bratuncu, gdje je danas održan pomen za više od 3.500 Srba iz srednje Podrinja ubijenih u proteklom ratu.

Vulin je poručio da Republika Srpska nije sama, te da neće biti sama sve dok Srbiju vodi Aleksandar Vučić.

"Biće branjena, čuvana, štićena, o njoj će se voditi računa", rekao je Vulin, koji je u Bratuncu bio kao izaslanik predsjednika Srbije Aleksandar Vučić.

Vulin je istakao da svakog jula od Srba prave narod koji stalno mora da se izvinjava, te je zatražio da se ne dopusti da svakog jula od srpskog naroda prave narod genocida.

"Svakog jula pokušavaju da nas natjeraju da prihvatimo krivicu, da prihvatimo svako zlo, koje su činili kao opravdanu i pravednu kaznu ovom narodu, valjda samo zato što je tu postojao", rekao je Vulin.

Vulin je od srpskog naroda zatražio da ne zaboravi i da se sjeća svoje boli, jer "zato što je zaboravio Brod na Drini dočekao je Bratunac, zato što je zaboravio Јasenovac, dočekala ga je `Oluja`, zato što je zaboravio užase balista, dočekala ga je 1998. i zločini OVK".

"Zato što smo zaboravili, zločini su se ponavljali i zločini su, nažalost, bili bez kazne, kao što su i danas", istakao je Vulin.

On je naveo da je Republika Srpska nastala da se jasenovački genocid ne bi ponovio, kao i da se ne ponovi bratunački užas. "Srbi su je stvorili, najbolji među nama. Srbi mogu da je unište, najgori među nama", rekao je Vulin i poručio okupljenima u Bratuncu da čuvaju Republiku Srpsku.

Vulin je napomenuo da ni poslije tri godine nije poznato ko je pokušao da ubije predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u Potočarima, a sa njime i mir, stabilnost i razumijevanje na ovim prostorima.

"Dok se to ne riješi, imaćemo još mnogo razloga da tražimo objašnjenje", rekao je Vulin, te upitao kako je moguće da pred kamerama cijelog svijeta nije zabilježen niko ko bi zaslužio da odgovara za pokušaj ubistva jednog državnika, koji je došao da se pokloni tuđim žrtvama.