latinica  ћирилица
08/07/2018 |  11:08 ⇒ 13:24 | Autor: RTRS

Za projekte u Brčkom 400.000 KM od Vlade Srpske

Vlada Republike Srpske u programu javnih investicija, koje će biti finansirane iz budžeta Republike Srpske za 2018, za projekte u Distriktu izdvojiće 400 hiljada maraka.

Riječ je o projektima izgradnje sportskih igrališta u naseljima Ilićka i Grabvica, u kojoj će biti izgrađena i spomen-soba poginulim borcima u proteklom Odbrambeno-otadžbisnkom ratu.

U informaciji Ministarstva finansija Republike Srpske navodi se da je riječ o projektima izgradnje sportskih terena u brčanskim naseljima Ilićka i u Grbavica, u iznosu od 350.000 KM, dok će 50.000 KM biti utrošeno za opremanje spomen-sobe u Grbavici.

- Ovo je prijeko potrebno, jer koliko je selo stradalo zna cijela BiH i Republika Srpska, kaže Radan Varcaković, predsjednik MZ Grbavica, Brčko.

U naselju Ilićka, najmlađoj brčanskoj gradskoj mjesnoj zajednici, u toku je izgradnja kružnog toka. Očekuju izgradnju obdaništa, koje će finansirati Vlada Srbije i igrališta, koje će biti donacija Vlade Srpske.

- Zaista imamo potrebu za još nekim infrastrukturnim projektima, koji bi jednosavno zaokružili naselje i sigurno podigli kvalitet žviota na viši nivo, istakao je Damjan Dunndžić, predsjednik MZ Ilićka, Brčko.

Za gradonačelnika Brčkog, Sinišu Milića, ova odluka Vlade Srpske potvrda je kontinuiteta pozitivnog odnosa Vlade Republike Srpske prema distriktu Brčko.

- Možda neka vrijednost, mjerena novčano, nije toliko velika, iako svi znamo kakva je situacija sa Budžetom RS. Ali sve to ima još veću simboličku snagu, budući da RS i kroz ovaj program pokazuje i svoju privrženost Distirktu Brčko i spremnost da u kontinuitetu pomaže raziličite projekte, koji imaju za cilj da poboljšaju uslove života svih građana Distrikta, naglasio je gradonačelnik.

Takav primjer je, ističe Milić, i snadbijevanje Distrikta Brčko elektirčnom energijom po znatno povoljnijim uslovima, nego što bi to bilo iz Federacije BiH.