latinica  ћирилица
08/07/2018 |  11:55 ⇒ 13:22 | Autor: RTRS

Brčko: Uručene spasilačke licence

Spasiocima i roniocima plivačkog kluba "Atos", Crvenog krsta i Policije distrikta Brčko, uručeni su sertifikati, odnosno, spasilačke licence, koje su i međunarodno priznate. U distriktu Brčko do sada je bilo 15 licenciranih spasilaca, a u BiH 300.

S obzirom na činjenicu da je grad Brčko na obali Save i da je sve više Brčaka koji žive sa svojom rijekom, raste i potreba za većim brojem spasilaca na vodi. Јedan od njih je i Aleksandar Dutić.

"Naučili su nas osnovnim stvarima, kako da pomognemo ljudima u različitim situacijama, pogotovo u najekstremnijim situacijama, kada je čovjek u vodi. Štaviše, kada je u vodi i kada je pod vodom, ne daj Bože", ističe Dutić, inače član Plivačkog kluba "Atos" iz Brčkog.

Brčanski spasilačko-ronilački tim prošao je obuku u banjalučkom Ronilačkom klubu "Buk".

"Postojanje spasilaca je veoma bitno, radi sigurnosti naših građana, s obzirom da se većina naših opština i gradova nalazi upravo na rijekama. Ono što je bitno napomenuti jeste da u BiH već ima 300 licenciranih spasilaca, koji su zaposleni u toku ljetnog perioda. Tako da je danas veoma teško naći spaisoca, koji ima licencu, koji želi da radi, a da nema posla", kaže Miroslav Mišković, koordinator za rad Spasilačke službe u BiH.

"Brčko trenutno ima, zajedno sa Ronilačko-spasilačkim klubom "Nemo", negdje oko 15-ak spasilaca na otvorenim vodama. Tu su spasioci 'Nemo', 'Atos', 'Sava Brčko', 'Crveni krst'", navodi predsjednik Plivačkog kluba 'Atos' Draško Đurić.

Setrifikate budućim spasiocima uručio je gradonačelnik Brčkog, koji je istakao da im želi što manje posla.

"U svakom slučaju postojala je potreba i postoji potreba za završetkom i ovakvom obukom, i na kraju sertifikovanjem ovih spasilaca i ronilaca, jer mi smo grad na Savi i uvijek postoji potencijalna opasnost i rizik", naglašava gradonačelnik Siniša Milić.

Brčanski spasioci znaju svoje prve zadatke - osim angažmana na gradskim bazenima, posao će obavljati i na Međunarodnom plivačkom maratonu, koji se u Brčkom održava 21. jula.