latinica  ћирилица
08/07/2018 |  15:53 | Autor: SRNA

Novi plan za Bregzit je korak ka manje problematičnom izlasku

Novi plan Velike Britanije za Bregzit predstavlja značajan korak prema manje problematičnom izlasku iz EU, mada to u potpunosti neće prihvatiti sve članice bloka, rekao je danas irski ministar spoljnih poslova Sajmon Kovini.

Britanski premijer Tereza Mej postigla je krajem sedmice dogovor o njenom planu za izlazak iz EU, čime su prevaziđene nesuglasice među ministrima u vezi sa Bregzitom.

"Prvi put vidimo veoma direktan tekst u kojem se ukazuje na mnogo blaži Bregzit nego što je o tome ranije govooreno i to mora biti pozdravljeno. Ne mislim da će to EU u potpunosti prihvatiti, ali se nadam da to može biti osnova za ozbiljne pregovore", naglasio je Kovini.

On je uvjeren da će u EU biti i zabrinutosti što Velika Britanija vrši odabir elemenata jedinstvenog tržišta u kojem želi da bude dio.

"EU je oduvijek govorila da kada Britanija ublaži svoja ograničenja da će sa njihove strane biti velikodušnosti i fleksibilnosti, ali mislim da i tu postoje određeni limiti", navodi Kovini.

On je dodao da niko ne treba da se zavarava i da misli da su dvije strane blizu zaključka pregovora.

Irska je ključni igrač EU u pregovorima o Bregzitu jer granica te zemlje sa Sjevernom Irskom biće jedina kopnena linija razdvajanja između bloka i Britanije.