latinica  ћирилица
08/07/2018 |  17:09 ⇒ 09/07/2018 | 07:53 | Autor: SRNA

Tajland- Spasena četiri dječaka, nastavak akcije

Spasilačke ekipe izvukle su iz poplavljene pećine na Tajlandu četvoricu od 12 dječaka, gdje su bili blokirani duže od dvije sedmice.

Timu od čak 90 spasilaca je potrebno oko 10 sati da se pripreme za novu operaciju, tako da će sutra ujutru ponovo krenuti u akciju. Dva ronioca prate po jednog dejčaka, a rone zajedno i imaju kanap koji služi kao vodilja.

Zvaničnici su naveli da su spasena četiri, a ne šest dječaka kako je javio Rojters. Sutra ujutru će biti nastavljena akcija.

Angažovano je ukupno 90 ronilaca, od kojih su 50 stranci.

Vlasti oblasti Čijang Raj na sjeveru Tajlanda jutros su počele opasnu misiju spasavanja 12 dječaka i njihovog fudbalskog trenera.

Јutros je 13 ronilaca i pet pripadnika tajlandske specijalne jedinice "Foke" ušlo u pećinu i počelo operaciju. Po dva ronioca pratiće svako dijete na putu do izlaza iz pećine.

"Operacija protiče bolje nego što je očekivano. Najzdraviji dječaci su prvi izvučeni", rekao je Narongsak Ostanakorn, vršilac dužnosti guvernera oblasti Čijang Raj.

On je istakao da će naredna faza operacije početi za deset do 12 časova.

General tajlandske vojske Čalongčaj Čaijakam istakao je da bi cijela operacija spasavanja mogla trajati od dva do četiri dana, zavisno od vremenskih uslova i nivoa vode.

Nivo vode u pećini opao je za 30 odsto i to je najniže od kada su djeca locirana.

Mladi fudbaleri sa Tajlanda, uzrasta od 11 do 16 godina, i njihov 25-godišnji trener blokirani su u pećini od 23. juna.