latinica  ћирилица
08/07/2018 |  17:20 ⇒ 20:20 | Autor: RTRS

Zajedničke institucije opstruišu projekte iz Srpske?

Novi politički sukob na relaciji Banjaluka - Sarajevo. Delegacija Republike Srpske razočarana je postupkom bh. delegacije na samitu "16+1" u Sofiji.

Ministar saobraćaja i veza Neđo Trninić rekao je da su sa kineskim partnerima potpisani protokoli o izgradnji autoputeva u Srpskoj, ali je, zahvaljujući Denisu Zvizdiću i Mirku Šaroviću, njihovo potpisivanje skinuto iz zvaničnog protokola.

Dva protokola za tri dionice autoputa - takav je po Republiku Srpsku rezultat samita u Sofiji. Sa kineskim partnerima potpisani su Protokol o okončanju pregovora o koncesiji za izgradnju autoputa Banjaluka-Prijedor i Protokol o saradnji na izgradnji autoputa Vukosavlje-Brčko i dijela Koridora 5C koji od Vukosavlja do Doboja prolazi kroz Srpsku. Iako je u saopštenju nakon samita, potpisivanje protokola navedeno kao jedno od njegovih dostignuća, prema Trninićevim riječima, protokoli su, suprotno planovima, potpisani prije zvaničnog početka.

- Јer je bh. delegacija, u sastavu sa Zvizdićem i Šarovićem, osporila da se Republika Srpska pojavljuje u zvaničnom protokolu i da se to zvanično slika kako Republika Srpska daje potpis, daje joj se, maltene značaj, po njihovom mišljenju državi. Osporili su i uslovili čak kinesku stranu napuštanjem samita - rekao je Neđo Trninić, ministar saobraćaja i veza Republike Srpske.

Predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić nakon ovakve izjave ministra Trninića, kako nam je odgovoreno u njegovom kabinetu, nije mogao dati izjavu, jer putuje na samit u Londonu. Ministar trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović na telefonske pozive nije odgovarao, kao ni direktor Autoputeva Srpske Dušan Topić. Neđo Trninić kaže, da je bh. delegacija bez problema potpisala projekte u Federaciji BiH, pa mu, ističe, nije jasno zbog čega, kao dio delegacije, nisu uvršteni i predstavnici Srpske.

- Zahvaljujući izuzetnoj saradnji sa kineskim kompanijama i Ambasadom Kine u Sarajevu, mi smo to prihvatili i na taj način to odradili. Nadam se vrlo brzoj realizaciji ovih sporazuma - navodi Trninić.

Iako, kako kaže, nema detalje o sadržaju, na pitanje da prokomentariše događaje u Sofiji, prvi čovjek PDP-a Branislav Borenović istakao je da svaki protokol koji će nešto dobro donijeti ima smisla, ako će biti realizovan, ali je i podsjetio na do sada nerealizovane.

- Znam da je ovo zemlja koja ima najviše protokola i najviše strategija po glavi stanovnika u odnosu na sve zemlje u regionu i svijetu. Mi smo toliko strategija donijeli u Narodnoj skupštini Republike Srpske da ja više ne znam, ne mogu ih izbrojati - rekao je Borenović.

Ministar saobraćaja kaže da bi potpisivanje konačnog ugovora o izgradnji autoputa Banjaluka-Prijedor trebalo da uslijedi već u septembru, a za pet godina autoput bi trebalo da bude završen. Detalji potpisanih protokola, ali i dešavanja u Sofiji, trebalo bi da budu jasniji nakon za sutra zakazane konferencije za medije.