latinica  ћирилица
08/07/2018 |  18:45 ⇒ 20:24 | Autor: RTRS

Istočni Drvar- Uskoro kancelarija Biroa za zapošljavanje

Istočni Drvar još nema kancelariju Biroa za zapošljavanje, što je jedan od dugogodišnjih problema. Rješenje je na pomolu, jer je pokrenuta prodecura i obezbijeđen prostor.

Mala ruralna opština u kojoj je šumarstvo i drvoprerada okosnica privrede u sezoni zapošljava oko 170 lica. U Istočnom Drvaru, stalno zaposlenje, pronašli su i brojni srpski povratnici iz Drvara.

Daliborka Grahovac, zaposlena u Istočnom Drvaru, ističe da joj je posao veoma važan, jer od njega živi, te smatra da je i za građane Drvara koji nemaju posla ovo dobra prilika da dođu do zaposlenja.

Nezapsoleni Drvarčani iz Federacije, oslanjaju se na Republiku Srpsku i na njene zdravstvene usluge. Za tu namjenu, Istočni Drvar im je najbliža lokacija. Međutim, ovdje još nema kancelarije biroa, zbog čega su primorani da ova prava ostvaruju u udaljenijim opštinama - Driniću i Ribniku. Јedan od njih je i suprug Mirjane Papak, nezaposleni ratni vojni invalid i povratnik u Drvar.

Mirjana živi u Drvaru, a zaposlena je u Istočnom Drvaru, te kaže da je problem za njenog supruga udaljenost ova dva mjesta kada riječ o zdravstvenoj njezi, iako imaju ljekara i u Istočnom Drvaru. Saglasna je i da je neophodno otvaranje kancelarije bira za zapošljavanje.

Na rješavanju ovog problema intenzivno se radi, kažu nadležni u Istočnom Drvaru.

Načelnica opštine Istočni Drvar Milka Ivanković kaže da je taj projekat aktuelan još od kada je ona došla na mjesto načelnika, te da nastoji da bude riješen u saradnji sa institucijama Republike Srpske. Ističe da bi otvaranje takve kancelarije doprinijelo razvoju lokale zajednice.

Kancelarija Biroa za zapošljavanje u Istočnom Drvaru trebalo bi da bude u zgradi opštine ili u novoizgrađenom objektu u centru ove male lokalne zajednice.