X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Hotel Vavilon
08/07/2018 |  20:37 ⇒ 20:40 | Autor: TANЈUG

Filmu "Izgrednici" Gran pri 47. Sofesta (VIDEO)

Gran pri 47. Filmskog festivala Sofest pripao je filmu "Izgrednici" u režiji Dejana Zečevića, saopštio je žiri na zatvaranju festivala u Sopotu.
Svetozar Cvetković (Foto: Novosti/P.Milošević) -
Svetozar Cvetković (Foto: Novosti/P.Milošević)

Žiri u sastavu Hristina Popović, Bojan Vuletić i Igor Đorđević primijetio je da je strah jedan od glavnih motiva koji danas pokreće svijet, a da Zečevićevo ostvarenje "estetikom film noara i trilera, izuzetne vizuelne poetike, na najbolji način govori o ovoj univerzalnoj i aktuelnoj temi: živjeti u strahu, oduprijeti se pravilima i mehanizmima straha".

"Hrabro, beskompromisno i iskreno, autori su spojili temu, ideju i formu u uzbudljivo i originalno umjetničko djelo", obrazložio je žiri svoju odluku da najboljim filmom Sofesta proglasi "Izgrednike".

Nagrada za najbolju režiju dodijeljena je Lazaru Bodroži za debitanstki film "Ederlezi Rising" koji, prema ocjeni žirija, predstavlja revolucionarni iskorak u srpskoj kinematografiji kada je u pitanju mješavina žanrova.

"Od naučno-fantastičnog, egzistencijalističkogi ljubavnog filma, pa do visoko estetizovane, kamerne drame, minimalističke estetike, autori, konzistentno i stilski ujednačeno prave izuzetan balans između strogog žanrovskog i snažnog autorskog pristupa", navedeno je u obrazloženju.

Nagrada "Mira Stupica" za najbolju žensku ulogu dodijeljena je Јovani Gavrilović za "autentičan stil glume i beskompromisnost u odabiru sredstava, hrabru interpretaciju lika Јovanke, kojom je na malom prostoru uspjela da izvede bravuru i cijelom film ("Horizonti" u režiji Svetislava Dragomirovića) da novu dubinu i kvalitet, dokazavši da male uloge mogu i te kako biti značajne".

Nagrada "Bata Živojinović" za najbolju mušku ulogu otišla je u ruke Radovana Vujovića za nadahnutu glumu koja se u interpretaciji lika Aleksandra (film "Izgrednici"), nikako ne vidi kao gluma, već kao intimna i zaista proživljena istina".

"Selekcijom glumačkih postupaka, sa velikim osjećajem za mjeru i znalačkim vođenjem lika kroz film, Vujović nas i ovom ulogom uvjerava da spada u red vrsnih glumca", istakao je žiri.

Specijalno priznanje stručnog žirija pripalo je Marti Bjelici za ulogu u filmu "Izgrednici".

Nagrada publike pripala je filmu Predraga Velinovića "Nigdje" kojim je otvoren Sofest 3. jula, od kada su prikazana 23 filma, od toga 15 u takmičarskoj selekciji.