latinica  ћирилица
09/07/2018 |  12:14 | Autor: SRNA

Marčeta: Srbi u FBiH da podrže zajedničku listu

Delegat srpskog naroda u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH Mile Marčeta istakao je danas da Srbi u FBiH na predstojećim opštim izborima u BiH treba da podrže zajedničku srpsku listu koju čine SNSD-DNS-SP da bi bio poboljšan njihov položaj, jer su sada bez prava.
Mile Marčeta (foto:javnarasprava.ba) -
Mile Marčeta (foto:javnarasprava.ba)

- Rok za podnošenje kandidatskih listi ističe danas, a posebne liste partija za kantonalne skupštine ili Parlament FBiH bile bi kobne za Srbe u FBiH - rekao je Marčeta Srni i podsjetio da Srbi povratnici ne mogu ostvariti nijedno ustavno ni zakonodavno pravo, jer su razjedinjeni.

On je naglasio da je jedini uslov za opstanak Srba zajednička lista, odnosno da glasovi birača ne budu rasuti.

- Gubimo mandate u Parlamentu FBiH i kantonalnim skupštinama, jer partije iz FBiH delegiraju Srbe koji su u službi stranaka, a ne svog naroda. Zbog toga neću samostalno izaći na izbore sa svojom listom - Zavičajni socilademokrati, nego ću podržati zajedničku listu da bi Srbi imali što više legitimnih predstavnika u zaknodavnim institucijama u FBiH - dodao je Marčeta.

On je podsjetio da je položaj Srba u FBiH izuzetno težak i da je za njihov opstanak neophodna ujedinjena borba za bolji ustavnopravni položaj, pitanja infrastrukture, prirodnih resursa, školstva i zdravstva.

Opšti izbori u BiH biće održani 7. oktobra.