latinica  ћирилица
09/07/2018 |  12:33 ⇒ 19:33 | Autor: SRNA

Košarac: Šarović dokazao da je najbolji Bakirov ministar

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac najoštrije je osudio "skandalozno ponašanje SDS-ovog ministra u Savjetu ministara Mirka Šarovića, kao i predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Denisa Zvizdića na Samitu `16 plus jedan` u Sofiji posvećenom strateškim infrastrukturnim projekatima koji se u 16 evropskih zemalja realizuju uz podršku partnera iz Kine.
Staša Košarac - Foto: RTRS
Staša KošaracFoto: RTRS

- Šarovićevo i Zvizdićevo ponašanje predstavlja politički i diplomatski skandal bez presedana! Kineski partneri striktno su se držali dejtonskog Ustava, prema kome je izgradnja saobraćajne infrastrukture u isključivoj nadležnosti entiteta. Svi to znaju, osim Zvizdića, koji je tamo glumio nekakvog premijera, i Šarovića, koji je između vitalnih interesa Republike Srpske i političkih interesa Zvizdića i SDA kukavički i izdajnički odabrao da predstavlja ovo drugo - rekao je Košarac Srni.

On je naglasio da je Šarović na samitu u Sofiji još jednom pokazao suštinsku razliku u politici SNSD-a i SDS-a, odnosno onoga što su u protekle četiri godine u zajedničkim institucijama u Sarajevu zastupali predstavnici takozvanog Saveza za promjene.

- Mi smo u zajedničkim institucijama zastupali i branili interese Republike Srpske, poštujući njene ustavne nadležnosti. Oni su činili sve da ponište te nadležnosti i ojačaju institucije BiH. U tome je suštinska razlika između nas i njih, i to je Šarović u Sogiji jasno pokazao - istakao je Košarac.

Prema riječima Košarca, Šarović je u Sofiji još jednom opravdao epitet "najboljeg Bakirovog ministra", kojim su ga okitili sarajevski mediji.

- Predstavnici takozvanog Saveza za promjene teško su prevarili svoje birače u Republici Srpskoj, kojima su prije četiri godine pričali da će u Sarajevu braniti interese Republike Srpske. Vršeći vlast u zajedničkim institucijama, oni su činili sve da svoje pozicije iskoriste kako bi Republici Srpskoj nanijeli što veću političku i ekonomsku štetu. Šarović je u tom pogledu jedan od najvećih prevaranata - zaključio je Košarac.