latinica  ћирилица
09/07/2018 |  12:41 ⇒ 10/07/2018 | 05:29 | Autor: RTRS

Miroslav Ćiro Blažević za RTRS: Bila bi mi čast voditi klub iz Republike Srpske! (FOTO)

Miroslav Ćiro Blažević, harizmatični hrvatski fudbalski stručnjak, bivši selektor Hrvatske reprezentacije, ali i selektor Irana, Bosne i Hercegovine i Švajcarske.
Miroslav Ćiro Blažević   (Foto:abc.ba) -
Miroslav Ćiro Blažević (Foto:abc.ba)

Dvije decenije nakon istorijskog uspjeha sa Hrvatskom na Mundijalu u Francuskoj, kada su "Vatreni" osvojili bronzu i iznenadili fudbalski svijet, "trener svih trenera", kako su ga mnogi nazivali, u intervjuu za portal RTRS-a govori o aktuelnoj reprezentaciji Hrvatske, mogućnostima formiranja regionalne fudbalske lige i o tome da li bi vodio neki klub sa prostora Republike Srpske.

RTRS: Hrvatska je na dobrom putu da ponovi, ako ne i prestigne uspjeh generacije koju ste Vi vodili 1998. godine na Mundijalu u Francuskoj. Koja su Vaša očekivanja od utakmice protiv Engleske u srijedu u Moskvi?

Blažević: Јa sam veliki optimista kada je riječ o utakmici sa Englezima. Smatram da reprezentacija Hrvatske ima veliki kvalitet i potencijal i da je kvalitetniji tim od Engleske. Ako utakmici pristupimo borbeno, kao što to radi protivnik protiv kojeg igramo, mislim da bi tada kvalitet trebalo da presudi u našu korist.

RTRS: Da li je realno očekivati osnivanje regionalne fudbalske lige? Koliko bi to poboljšalo kvalitet fudbala na ovim prostorima?

Blažević: Radi poboljšanja kvaliteta fudbala na prostorima bivše Јugoslavije, regionalna liga bila bi korisna. Međutim, smatram da bi zbog sveopšte društveno-političke klime još bilo rano za takvu vrstu takmičenja.

RTRS: Da li bi pristali da vodite neki klub iz Republike Srpske, prije svih, banjalučki Borac?

Blažević: Davno sam želio takav posao, ali nažalost, to vrijeme je prošlo. Imam 83 godine, a u istoriji fudbala nikada osamdesettrogodišnjak nije bio trener. Јako sam dirnut vašim pitanjem i zahvaljujem se najiskrenije na toj pretpostavci. Mnogo simpatija gajim prema ljudima sa tih prostora, jer to su moji predjeli i jako bi mi prijala takva uloga.

Nadimak Ćiro

Prema vlastitoj izjavi, nadimak "Ćiro" je dobio po lutku iz predstave nekog trbuhozborca. To se njemu ni njegovim roditeljima nije sviđalo jer je to ime imalo i pogrdno značenje. Njegova majka se svakodnevno molila da ga prestanu tako zvati. Odlaskom u Dinamo iz Zagreba, taj nadimak je nakratko zaboravljen. Tamo je dobio nadimak "Blaž". Međutim, ubrzo ga na terenu prepoznaju neki Travničani i počinju mu skandirati, pa je "Blaž" opet postao "Ćiro".

Razgovarao: Srđan Јanjić