latinica  ћирилица
09/07/2018 |  13:22 | Autor: SRNA

Vučić i Merkel: Kompromis ključan za Beograd i Prištinu

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i njemačka kancelarka Angela Merkel saglasili su se da je razgovor Beograda i Prištine neophodan, te da je očuvanje mira i postizanje kompromisa od ključnog značaja za obje strane.
Aleksandar Vučić i Angela Merkel - Foto: RTS
Aleksandar Vučić i Angela MerkelFoto: RTS

U telefonskom razgovoru Vučića i Merkelove bilo je riječi i o migrantskoj krizi, te o mjerama koje Srbija preduzima kako bi nastavila svoju odgovornu politiku prema tom pitanju, saopšteno je iz Pres-službe predsjednika Srbije.

Vučić je prenio Merkelovoj da smatra da su Regionalna ekonomska zona i izgradnja autoputa Niš-Priština od velikog značaja za zapadni Balkan i zamolio je da svojim autoritetom ubrza realizaciju tih projekata.

On je posebno izdvojio Regionalnu ekonomsku zonu kao projekat od ključnog značaja za budućnost Srbije i regiona jer bi se tako privuklo više investicija i ubrzao protok ljudi, robe i kapitala.

Sagovornicu su o regionalnoj saradnji razgovarali uoči samita berlinskog procesa u Londonu kako bi sagledali moguće rezultate skupa i njihovu primjenu na zapadnom Balkanu radi unapređenja saradnje u regionu.

Vučić je zahvalio Merkelovoj što je svojom inicijativom za pokretanje berlinskog procesa značajno doprinijela miru i stabilnosti zapadnog Balkana.