latinica  ћирилица
09/07/2018 |  15:30 ⇒ 18:12 | Autor: RTRS

Demobilisani borci Trebinjske brigade odazvali se akciji dobrovoljnog davanja krvi

Nisu žalili sebe za odbranu slobode i srpske teritorije u ratu, a u miru žele da pomognu sugrađanima, kojima je potrebna krv za liječenje. Ovo su istakli demobilisani borci Trebinjske brigade Vojske Republike Srpske, koji su se, povodom obilježavanja dana svoje jedinice, odazvali akciji dobrovoljnog davanja krvi.

Među više od četrdeset saboraca, krv je darovao i Rade Vukasović. Za razliku od rata, kada su branili život sugrađana, kaže da borci treba da pomažu i u miru.

"Danas na drugi način, nekome je ovo potrebno. Uvijek smo tu kad zatreba", rekao je bivši borac Trebinjske brigade VRS Rade Vukosavić.

"Svi smo mi bili borci. Svi koji smo stvarali ovu državu i mi treba da se odužimo", izjavio je bivši borac Trebinjske brigade VRS Rajko Mitrović.

"U ratu smo dali dosta krvi. Moramo i u miru da damo krv za našu Bolnicu, koja šalje krv za naše invalide", dodao je predsjednik Boračke organizacije Grada Trebinje Pero Mišeljić.

Mnogi borci, darovanjem krvi, spasili su život saboraca i u ratu. 

"Bilo je povreda u ratu,..dosta puta sam dao krv u toku rata", istakao je bivši borac Trebinjske brigade VRS Rajko Milojević.

"Ovo za čovjeka ne predstavlja napor, a znam da može pomoći nekome da se život spasi, tako da, ako razmišljate na takav način, nemate nedoumica dati krv ili ne". smatra bivši borac Trebinjske brigade VRS i predsjednik Skupštine Grada Trebinja Dragoslav Banjak.

Kod građana raste svijest o značaju dobrovoljnog davalaštva krvi, kao nezamjenjivom lijeku. 

"Kao plod te svjesnosti, ta ideja o davalaštvu, dopire do običnih ljudi. Naši ljudi su i humani i samosvjesni", dodao je šef Službe za transfuzijsku medicinu Trebinje Dragan Šarenac.

Broj novih davalaca i akcija, u Službi za transfuzijsku medicinu, raste, istakao je Šarenac. To potvrđuje i više od 1.300 jedinica, od početka godine.