latinica  ћирилица
09/07/2018 |  18:51 | Autor: SRNA

Stefanović: Srbija riješena da se bori protiv sajber kriminala

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio je danas u Londonu da je Srbija riješena da se bori protiv svih oblika sajber-kriminala i da o tome najbolje govore rezultati srpske policije.
Nebojša Stefanović (Foto:http:nebojsastefanovic.rs) -
Nebojša Stefanović (Foto:http:nebojsastefanovic.rs)

Stefanović je, na sastanku ministara unutrašnjih poslova i bezbjednosti na Samitu o zapadnom Balkanu, naglasio i neophodnost međunarodne policijske saradnje u toj borbi, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Srbije.

On je na sesiji kojom je predsjedavao britanski ministar za nacionalnu bezbjednost Ben Valas, rekao da je Odjeljenje za borbu protiv visokotehnološkog kriminala MUP-a Srbije u prethodne četiri i po godine podnijelo ukupno 483 krivične prijave za različite vrste krivičnih djela iz ove oblasti.

Stefanović je napomenuo i da krađe ličnih podataka građana, falsifikovanje i zloupotrebe platnih kartica, teroristička propaganda, seksualna eksploatacija djece na internetu i ostali oblici sajber kriminala nisu zaobišli nijednu zemlju, pa tako ni Srbiju.

"Na ovaj transnacionalni izazov moramo dati zajednički odgovor koji počiva na kontinuiranoj i čvrstoj saradnji naših policija, ali u toj borbi i svaka od naših zemalja mora dati svoj maksimum", rekao je Stefanović.

On je najavio i da će MUP Srbije 20. i 21. septembra u Beogradu organizovati i međunarodnu konferenciju o visokotehnološkom kriminalu i informacionoj bezbjednosti pod nazivom "Poveži se sigurno!".

"Sa ponosom želim da istaknem da ćemo biti domaćini ministarsko-ekspertske konferencije koja se prvi put organizuje u regionu i na kojoj će moje kolege i brojni stručnjaci iz ove oblasti imati priliku da razmene iskustva i unaprede direktnu saradnju, kako u regionu, tako i šire", rekao je Stefanović.