latinica  ћирилица
09/07/2018 |  21:25 ⇒ 21:29 | Autor: SRNA

Vučić: Važno što Tursku imamo kao saveznika i prijatelja

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je očekivanje da će saradnja Srbije i Turske biti dalje unapređivana, kao i da će uskoro u Srbiju doći turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan, što je, kako je ocijenio, veoma važno za budućnost Srbije.
Aleksandar Vučić i Redžep Tajip Erdogan - Foto: TANЈUG
Aleksandar Vučić i Redžep Tajip ErdoganFoto: TANЈUG

Vučić je, povodom prisustva na inauguraciji Erdogana u Ankari, istakao da je veoma važno da Srbija ima tako snažnog regionalnog partnera kao saveznika, a ne kao protivnika i neprijatelja.

On je naveo da je došao na inauguraciju u ime Srbije da ukaže čast i poštovanje turskoj državi, narodu, predsjedniku, prenijeli su beogradski mediji.

Vučić je prenio da je Erdogan priredio veoma srdačan prijem delegaciji Srbije i rekao da ima mnogo toga da se zajednički uradi u budućnosti.

On je rekao da je tokom boravka u Ankari imao više bilateralnih susreta, među kojima sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem, predsjednikom Bugarske Rumenom Radevim, predsjednikom Makedonije Đorđem Ivanovim, mađarski premijerom Viktorom Orbanom, albanskim premijerom Edijem Ramom i drugima.

Predsjednik Srbije je rekao da ne zna da li će u dijalogu Beograda i Prištine biti postignuto rješenje, ali je naglasio da je siguran da će se boriti za soluciju i pokušati da uradi sve što je najbolje, kao i da ponovo predstoje teški razgovori u Briselu.

Vučić je prenio da je u Ankari imao kratak susret sa predsjednikom samoproglašenog Kosova Hašimom Tačijem.

"Sa njim sam najkraće pričao, pošto s njim najviše pričam i očekuju nas ponovo teški razgovori u Briselu", dodao je on.

Odgovarajući na pitanje da li će nova runda dijaloga biti održana 25. jula, Vučić je rekao da je mislio da će biti ranije održana.

Odgovarajući na pitanje koliko je rundi potrebno da bi se postiglo rješenje, Vučić je poručio da ne zna da li će uopšte biti postignuto rješenje.

Onje rekao da je u današnjem telefonskom razgovoru sa njemačkim kancelarom Angelom Merkel imao priliku da objasni srpsku poziciju o pitanju Kosova i Metohije, a izrazio je i zadovoljstvo što je u Beogradu, u razgovoru sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara SAD Pitom Marokom vidio da američka administracija želi da čuje i Srbiju.

Redžep Tajip Erdogan položio je danas zakletvu na početku novog mandata na mjestu predsjednika Turske.