latinica  ћирилица
10/07/2018 |  12:35 ⇒ 14:08 | Autor: RTRS

Uspješna Srpska: Poljoprivrednike treba motivisati

Gradski odbor Pokreta "Uspješna Srpska" u Bijeljini pozvao je danas republičku i lokalnu vlast da povećaju finansijsku podršku proizvođačima pšenice u ovoj lošoj proizvodnoj godini.
Pokret Uspješna Srpska - Foto: RTRS
Pokret Uspješna SrpskaFoto: RTRS

Potpredsjednik Skupštine stranke Zoran Brkić rekao je da je poljoprivreda jedna od rijetkih zdravih grana privrede i da poljoprivrednike treba motivisati da žive i obrađuju svoju zemlju u Republici Srpskoj.

Prema njegovim riječima, "Usješna Srpska" smatra da bi za domaće poljoprivredne proizvođače bilo od velikog značaja da se premije za pšenicu povećaju sa 0,05 na 0,10 feninga po kilogramu.

Brkić je istakao ključnu ulogu lokalnog djelovanja i pozvao gradsku vlast da se rekolacijom sredstava iz gradskog Agrarnog fonda poljoprivrednicima obezbijedi isplata prava po osnovu štete zbog nepredviđene situacije, kakva je bila nevrijeme u toku ovogodišnje žetve pšenice u Semberiji.

"Uz dobru volju, nije kasno za reagovanje, da poljoprivednici ne budu ostavljeni na milost i nemilost mlinara, jer cijena od 25 do 27 feninga po kilogramu pšenice niža je nego prošle godine i ne pokriva ni troškove njene proizvodnje", rekao je Brkić novinarima.

On je kao primjer naveo da vreća od 30 kilograma stočnog brašna košta 12 maraka, a 100 kilograma pšenice je 25 maraka.

"Hoćemo da promijenimo stanje, treba zasukati rukave i raditi na onome što se može popraviti, a poljoprivredna proizvodnja je zdrav resurs u kome može mnogo da se uradi ako se sredstva dijele racionalno i ako motivišemo proizvođače, da nam sela ne opuste", kaže Brkić.