latinica  ћирилица
10/07/2018 |  14:16 ⇒ 15:38 | Autor: SRNA

Vulin: Direktna prijetnja i poruka za šta bi Priština koristila vojsku

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin ocijenio je da je hapšenje petorice Srba u okolini Gnjilana direktna prijetnja kojom Albanci žele da pokažu šta su sve spremni da urade na sjeveru Kosova i Metohije, ali i jasan pokazatelj za šta bi koristili vojsku samoporglašenog Kosova ako bi je ikada formirali.
Aleksandar Vulin - Foto: SRNA
Aleksandar VulinFoto: SRNA

Vulin je poručio da svi uhapšeni Srbi koji su se javno protivili formiranju vojske samoproglašenog Kosova moraju biti oslobođeni i da im mora biti omogućeno da se bez nasilja i prijetnji brane sa slobode.

"Pošto ni uz ogroman pritisak velikih sila nisu uspeli da slome predsednika Srbije Aleksandra Vučića da prihvati formiranje vojske Kosova i pošto vide da Srbi na Kosovu i Metohiji misle isto što i njihov predsednik, vlasti u Prištini su još jednom posegle za nasiljem u pokušaju da prisile Srbe da postanu deo vojske koju ne žele i ne priznaju", rekao je Vulin.

On je rekao da Prištini trebaju Srbi u vojsci da bi ih koristili protiv Srba i da se ponovo, kao mnogo puta u istoriji, desi da Srbi hapse i ubijaju Srbe, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Srbije.

"Ako međunarodna zajednica hoće razgovore moraće da obuzda Prištinu i da ih primora na sprovođenje sporazuma, od formiranja zajednice srpskih opština pa do suda za ratne zločine Oslobodilačke vojske Kosova", poručio je Vulin.

Tokom akcije specijalnih jedinica policije Kosova "Rosu" u okolini Gnjilana uhapšeni su Radovan Stojković, Јovan Denić, Nenad Stojanović i braća Aleksandar i Predrag Đorđević, koji su se javno protivili formiranju "vojske Kosova".

Policija sa Kosova potvrdila je ranije danas da je u okolini Gnjilana uhapšeno pet lica osumnjičenih da su, kako tvrde, učestvovali "u aktivnostima protiv ustavnog poretka i bezbjednosti Kosova".