latinica  ћирилица
10/07/2018 |  15:43 ⇒ 16:29 | Autor: TANЈUG

Zehofer: Novi plan za migrante

Njemački ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer predstavio je novi plan kontrole i ograničavanja migracije u Njemačkoj.

Zehofer je rekao da su glavni ciljevi "migracionog master plana" brza deportacija ljudi koji žive u Njemačkoj čiji su zahtjevi za azil odbijeni, onih koji su već registrovani za azil u nekoj drugoj evropskoj zemlji ili oni koji imaju kriminalni dosije.

On je naveo da novi plan, takođe, predviđa smještaj svih tražilaca azila u centre u kojima bi se obrađivali njihovi zahtjevi.

Plan, takođe, predviđa da tražioci azila koji su prethodno bili registrovani u nekoj drugoj zemlji EU direktno budu vraćeni u zemlju gdje su prvo ušli u EU, najviše u Grčku i Italiju.

Više od milion migranata ušlo je u Njemačku od 2015. godine, većina njih iz zemalja razorenih sukobima, kao što su Sirija, Avganistan i Irak.

Migranti su u početku prijateljski dočekani u Njemačkoj. Međutim, raspoloženje u državi se promijenilo i dovelo do protivljenja prihvatanju migranata, što je omogućilo uspon nacionalista Alternative za Njemačku.