latinica  ћирилица
10/07/2018 |  15:59 ⇒ 17:53 | Autor: Agencije

Slovenija se bori sa najezdom krpelja

Slovenija se ovog proljeća i ljeta susreće s pravom najezdom krpelja koji na ljude prenosi opasne bolesti poput lajmske borelioze i meningitisa, pa infektolozi upozoravaju na vakcinaciju protiv bolesti koje zaraženi krpelj može prenijeti, ocjenjujući da je broj zaraženih krpelja u velikom porastu.
Univerzitetski klinički centar Ljubljana (foto: labinterior.eu) -
Univerzitetski klinički centar Ljubljana (foto: labinterior.eu)

Infektolozi su upozorili da je polovina krpelja u Sloveniji zaražena, pa kod ljudi mogu izazvati teška oštećenja i invalidnost. Pozivaju sve građane koje je ugrizao krpelj da se obavezno obrate ljekaru, iako je najbolji način zaštite vakcinacija.

Tako je npr. u Austriji protiv bolesti koju prenose krpelji na ljude vakcinisano čak 80 odsto stanovništva, a u Sloveniji je taj postotak samo 10 odsto, što je zabrinjavajuće, navode ljekari i svake godine upozoravaju na "sezonu krpelja".

Prema upozorenju slovenačkog instituta za javno zdravlje, Slovenija je zbog svoje šumovitosti među evropskim državama s najvišim rizikom od oboljevanja od bolesti koje prenosi krpelj.

Najviše raširena bolest koja se javlja nakon ugriza krpelja u Sloveniji je lajmska borelioza i u toj zemlji je godišnje registrovano i do 6.000 novih slučajeva.

Na drugom mjestu po učestalosti je još opasniji krpeljni meningoencefalitis, virusna upala centralnog nervnog sistema koji u ekstremnim slučajevima može dovesti do smrti, a u 10 do 15 odsto do paralize nekih dijelova tijela i drugih trajnih posljedica.