latinica  ћирилица
10/07/2018 |  17:42 ⇒ 11/07/2018 | 09:06 | Autor: RTRS

Koliko je duboko politika umiješala prste u slučaj "Dragičević"?

Pojedine poruke, izgovorene na skupu Grupe “Pravda za Davida" uz fotografije stranačkih aktivista snimljene na Trgu Krajine, potvrdile su ocjene analitičara da pojedine organizacije pokušavaju politizovati nastojanje Davora Dragičevića da sazna kako je njegov sin izgubio život.

Bilježimo tako i primjere da oni koji odbiju da se politički uključe u ovaj slučaj budu izbačeni iz partije. I Davor Dragičević nekoliko puta izgovorio je političke poruke, a od organizacija proizašlih iz Otadžbisnkog rata tražio je da ga bezuslovno podrže.

Јoš u noći kada su se na Trgu Krajine, 26.marta, prvi put na skupu "Pravda za Davida" pojavili predsjednici SDS-a i PDP-a Vukota Govedarica i Branislav Borenović, analitičar Rajko Vasić napisao je da je riječ o politizaciji. Uplitanje opozicionih vođa u Grupu, koja traži istinu o stradanju 21-ogodišnjeg mladića, opisao je kao političko lešinarenje.
Od tog dana, pa do skupa 7.jula, sa kojeg su objavljene i fotografije aktivista SDA i SDP-a iz pojedinih opštinskih odbora Federacije BiH, brojni političari nastojali su da budu viđeni u blizini Davora Dragičevića. I sam Davor, na Trgu Krajine nekoliko puta ponovio je klasičnu političku poruku.

"Јa sa ovog Trga poručujem, ne budete li riješili ubistvo moga sina, moje duše, do oktobarskih izbora, izbora neće biti", rekao je Davor Dragičević.

Ostalo je nedorečeno na koji bi način neko mogao da spriječi jedini prihvatljiv i demokratskim društvima poznat model izbora narodnih poslanika. Od zahvalnosti što mu je pružio podršku i kao čovjek i kao predsjednik, Davor Dragičević stigao je do izjave da Milorada Dodika više ne smatra predsjednikom Republike. Političke poene je, fotografišući se sa Davorom, pokušao da pridobije i predsjednik SDP-a Nermin Nikšić koji je povodom “slučaja Dragičević” rekao da Policiju protiv koje ustane narod treba ukinuti. Osim MUP-a Srpske, meta kritika bila je i Boračka organizacija. U njihovim prostorijama u Banjaluci, Davor je sa saradnicima ultimativno tražio da Boračka organizacija podrži Grupu.

"To kao roditelj, ja mogu da razumijem i shvatam, ali mislim da način na koji su nastupili, apsolutno ne pristaje, uz prijetnje, pa i formiranje organizacije boračke pri toj "Pravdi". Ne odlučujem ja o tome, to je udruženje građana, može svako da formira. Јednostavno, kako su ušli, tako su i izašli", istakao je predsjednik Boračke organizacije Grada Banjaluka Goran Rogić

Na pitanje da li smatra da je ovo ispolitizivana, Rogić kaže:

"Pa apsolutno, ako Vam kažem da je u toj grupi čovjek kojeg sam prepoznao je navodni potpredjsednik stranke boraca, onda Vam je jasno s koje strane to dolazi".

Davor Dragičević je razgovarao i sa američkom ambasadorkom Morin Kormak, što je banjalučkim skupovima dalo i međunarodnu političku notu. Skup sa Trga Krajine privukao je i političare iz drugog entiteta. Članovi SDP-a i SDA u Banjaluku su stizali autobusima, pa je uz članove stranaka Saveza za promjene, skup dobio veću podršku. Već sutradan, na Trgu je bilo sve uobičajeno. Ono što je jednostavno utvrditi, jeste da su političke poruke sa okupljanja ove grupe građana svaki dan izraženije.

A, to što sa članovima SDS-a iz Čelinca nije želio da dođe u Banjaluku na skup podrške Grupi "Pravda za Davida" i tako ispuni nalog Vukote Govedarice, funkcije je koštalo Gorana Tubaka. Tvrdi da je zbog toga smijenjen sa pozicije predsjednika Opštinskog odbora SDS-a i sa grupom najbližih saradnika isključen iz stranke.

"Јa sam ranije učestvovao i organizovao proteste za Ljubiju, dolazio ispred zgrade RTRS-a, bio na protestima u Parku 'Mladen Stosjanović', nosio zastavu SDS-a. Sve sam radio što je od mene traženo, ali ovo smatram da nije u redu da se na takav način prikupljaju glasovi", poručio je Tubak.

Tako su se na simboličnom "stubu srama" našli prije poslanika koji su odbili da podrže izvještaj Anketnog odbora, jer su utvrdili da je izašao iz mandata. 

Za to vrijeme Tužilaštvo sprovodi istragu. A rezultati istrage nadležnih organa jedino je što bi moralo da bude relavantno u ovom slučaju. Politizacija bilo koje tragedije, nedopustiva je.