latinica  ћирилица
10/07/2018 |  17:47 ⇒ 20:52 | Autor: RTRS

Oštre osude iz Srpske na potez predsjednice Udruženja "Majke Srebrenice"

Oštre osude iz Srpske na potez predsjednice Udruženja "Majke Srebrenice" Munire Subašić, koja je juče njemačkom tužiocu predala spisak 22.000 lica, koji se navodno dovode u vezu sa zločinom u Srebrenici 1995. godine. Bošnjačka udruženja žele da zastraše Srbe i otežaju im život, poruka je iz Sprske.

Ovo nije potez Munire Subašić, već bošnjačkog politilkog vrha, poručuju iz Boračke organizacije. Kažu, cilj je jasan, da se među Srbima izazove uznemirenost.

"Ovde je cilj da se Srbima uputi poruka da je čak odbrana slobode i golog života krivično djelo", rekao je predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić.

Da je potez Subašićeve politički motivisan, ocjenjuju i u Republičkom centru za istraživanje ratnih zločina. To je, kažu, pokušaj nametanja kolektivne odgovornosti srpskom narodu.

"Na ovaj način prave nesigurnost kod ljudi koji žive u dijaspori i upravo, očiglednoi potpuno politički motivisana Munira Subašić se odlučila za taj potez", smatra direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i nestalih lica Milorad Kojić. 

Taj spisak je, poručuje predsjednik Srpske Milorad Dodik, napisala međunarodna zajednica, a tadašnja vlast morala je da ga prihvati. Ovo je iživljavanje nad ljudima, zbog greške koju je Vlada napravila 2005. godine, istakao je Dodik.

"Јa sam najavio da ću da okupim sve političke faktore u Republici Srpskoj i da na parlamentu damo nalog Vladi Srpske da povuče i proglasi ništavnim taj izvještaj, jer je se to zloupotrebljava", naglasio je Dodik.

Postupak Munire Subašić u ovom politički osjetljivom vremenu, samo je dolivanje ulja na vatru, ocjena je premijerke

"Mnoge od posljedica koje danas trpimo trpimo upravo zbog toga što su neki bili politički kratkovidi u vrijeme kada su trebali da vide mnogo daleko i da mnogo jasnije vide određene stvari", istakla je predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović.

Munira Subašića godinama provocira i na čelo srpskog naroda lijepi genocidnu etiketu, istakao je poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini Davor Šešić. Komentar lidera opozicionih stranaka danas nismo uspjeli da dobijemo, a o ovom pitanju nisu se ni oglašavali.