latinica  ћирилица
11/07/2018 |  07:20 ⇒ 20:29 | Autor: RTRS

Obilježene 23 godine od stradanja Bošnjaka u Srebrenici

U Memorijalnom centru u Potočarima danas su obilježene 23 godine od stradanja Bošnjaka u Srebrenici.

Obilježavanje je počelo odavanjem pošte nastradalim Bošnjacima i intoniranjem himne BiH, a potom je uslijedilo obraćanje zvaničnika. Novinari, izuzev ekipe BHT-a nisu imali pristup u prostoriju gdje se obavljalo obraćanje zvaničnika.

Nakon obraćanje zvaničnika, delegacije su u sakralnom dijelu Memorijalnog centra polažile vijence. Uslijedio je vjerski obred, te ukop fragmenata posmrtnih ostataka.

Komemoraciji su prisustvovali visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, specijalni predstavnik EU u BiH Lars-Gunar Vigemark, ambasadori Njemačke i SAD u BiH Kristijana Homan i Morin Kormak sa predstavnicima Stejt departmenta, bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, delegacije Turske i arapskih zemalja, lider kanonski nepriznate Crnogorske pravoslavne crkve Miraš Dedeić i predstavnici međunarodnih organizacija u BiH. Međunarodne diplomate i članovi diplomatskog kora nisu prisustvovali vjerskom obredu.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović rekao je da je svake godine sve manje posmrtnih ostataka za ukop, ali sve više onih koji dolaze da odaju počast žrtvama. Govorio je o potrebi donošenja "zakona o negiranju genocida" i poručio da je potrebno da u BiH dođe do pomirenja i da se živi zajedno kao što se vijekovima živjelo na ovom prostoru.

Izetbegović je pozvao sve koji nešto znaju o lokacijama gdje su ukopani nastradali koji se još traže da to prijave nadležnima da bi se žrtve dostojno sahranile.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Incko rekao je da je došao u Potočare jer je najstarije ljudsko pravo dostojanstvena sahrana, zbog čega je došao da oda počast žrtvama.

Osim Izetbegovića i Incka, tu su se obratili i ministar pravde Turske Abdulhamid Gul, komesar za ljudska prava Savjeta Evrope Dunja Mijatović, sekretar Međunarodnog mehanizma za krivične sudove Olufemi Elias, predsjednik LDP-a Čedomir Јovanović, kao i njemački istražilac koji je radi na istraživanjima ratnih zločina Klaus Zorn.

Gul je rekao da je turski narod uvijek bio uz svoju braću i sestre iz BiH sa kojima dijele zajedničku prošlost i da će ostati i dalje da dijele tugu i sreću.

Prema procjenama novinara, ove godine u Potočarima je znatno manji broj građana nego prethodnih, a to potvrđuje činjenica da je parkiralište za autobuse bilo poluprazno. Umjesto više od stotinu autobusa koji su prethodnih godina dovozili zainteresovane iz raznih krajeva BiH na komemoraciju, ove godine bilo ih je svega tridesetak.

U opštini Srebrenica 11. i 12. juli proglašeni su neradnim danima da bi građani mogli odati počast ubijenim sugrađanima.

RTRS/SRNA