latinica  ћирилица
11/07/2018 |  08:22 ⇒ 12:14 | Autor: SRNA

Petrovdanski dani- Večeras bogosluženje, sutra posjeta srpskim stratištima

U srebreničkom Hramu Pokrova Presvete Bogorodice večeras će biti služeno večernje u okviru memorijalne duhovno-humanitarne i kulturno-sportske manifestacije Petrovdanski dani-Srebrenica 2018, koja se održava u znak sjećanja na 69 srpskih žrtava ubijenih na Petrovdan 1992. godine u selima oko Srebrenice, kao i na sve srpske žrtve u posljednjem ratu.
Srebrenica (Foto: turizamrs.org) -
Srebrenica (Foto: turizamrs.org)

Večernje počinje u 19.00 časova, a u crkvenoj porti biće organizovano i tradicionalno paljenje petrovdanskih lila i lilanje. Potom će biti priređeno veče duhovne muzike.

Kulturno-sportski sadržaji ovog memorijala biće završeni predstavljanjem drugog broja časopisa "Srebrni vijenac" koji izdaje SKPD "Prosvjeta" iz Srebrenice i odigravanjem revijalne fudbalske utakmice demobilisanih boraca. Ovaj događaj planiran je za 17.00 časova.

Manifestacija Petrovdanski dani biće završena sutra, kada se organizuju posjete srpskim stratištima u Biljači i Sasama, te groblju u Bratuncu, nakon čega će u srebreničkom selu Zalazje biti služen parastos za sve srpske borce i civile poginule na Petrovdan 1992. godine u selima oko Srebrenice i Bratunca, kao i za žrtve sa ovog područja u Drugom svjetskom ratu.

Organizator ove memorijalne manifestacije, koja je počela 7. jula, jeste Odbor za obilježavanje stradanja srpskog naroda Srebrenice.