latinica  ћирилица
11/07/2018 |  10:08 ⇒ 10:48 | Autor: SRNA

Dačić: Tramp će posjetiti Srbiju za vrijeme svog mandata

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić smatra da će američki predsjednik Donald Tramp sigurno tokom mandata doći u Srbiju, ali je pitanje da li to treba da učini sada ili kada bude postignuto neko rješenje za Kosovo i Metohiju.
Ivica Dačić - Foto: SRNA
Ivica DačićFoto: SRNA

- Mislim da treba ponuditi SAD, Rusiji i velikim zemljama "vin-vin" prijedlog u kojem svi ponešto dobijaju, ali i gube. U tome se ogleda politička vještina - rekao je Dačić za RTS.

On navodi da od događaja na međunarodnoj sceni zavisi da li će Tramp ove godine doći u Srbiju, te napominje da ga je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić zvanično pozvao i da bi bilo dobro da do susreta dođe.

Osvrćući se na najavljeni sastanak Trampa i ruskog predsjednika Vladimira Putina, Dačić je ocijenio da na tom sastanku neće biti riječi o Kosovu i Metohiji.

- Mislim da neće stići dotle, ima drugih tema o kojima će prvo razgovarati. Izglednije je da će odnosi Rusije i SAD ići u pravcu popuštanja, a ne daljeg zaoštravanja. Dobro je da sve ovo postoji sada jer nije sve u rukama jedne zemlje. Ovo je početak i ne treba očekivati spektakularne rezultate - rekao je Dačić.

On smatra da bi Priština trebalo da prestane sa provociranjem srpskog naroda i Srbije i da Albanci na Kosovu i Metohiji nisu više u prilici da prijete bilo kome, posebno ne Srbima, jer nisu više miljenici međunarodne zajednice.

- Svima su preko glave i to govorim na osnovu zvaničnih razgovora koje imam. Oni žive u prošlosti i zaboravljaju da oni kojima su dizali spomenike, više nisu na vlasti - rekao je Dačić.

On je naveo da je Srbija jaka strana, jer zna šta hoće i da je spremna da razgovara o mogućim kompromisima, te ponovio da će broj zemalja koje priznaju samoproglašeno Kosovo uskoro pasti ispod 100.

- Kakva može da bude evropska perspektiva Kosova? Najviše što mogu da dobiju je vizna liberalizacija jer su im to obećali - smatra Dačić.

On kaže da pet zemalja EU koje nisu priznale samoproglašeno Kosovo neće dozvoliti bilo kakav viši stepen integracije lažne države.

- Oni /Albanci/ nisu svjesni u kom svijetu danas žive. Onaj ko diktira promjene u svijetu je predsjednik SAD Donald Tramp - napominje Dačić i dodaje da su EU i SAD u neprijateljskim odnosima jer vode trgovinski rat.

On je ponovio da je jučerašnje hapšenje petorice Srba na Kosmetu neprijateljski akt koji ne doprinosi stvaranju pozitivne atmosfere i da to predstavlja bojkot dijaloga, jer Albanci ne žele da dijalog uspije i misle da će neko na silu da natjera Srbiju da prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.