latinica  ћирилица
11/07/2018 |  11:04 | Autor: SRNA

Anđelković: London preko Balkana ucjenjuje Njemačku i EU

Politički analitičar Dragomir Anđelković rekao je Srni da vjeruje da najava pojačanog prisustva Velike Britanije na Balkanu znači da ova zemlja na taj način želi da ucjenjuje Njemačku i EU i izvuče što veću korist zbog "Bregzita".
Dragomir Anđelković - Foto: Novosti.rs
Dragomir AnđelkovićFoto: Novosti.rs

On je ocijenio da u okolnostima kada Velika Britanija napušta EU, a s druge strane jača svoje prisustvo na Balkanu, to može da se shvati samo u smislu povećanja kapaciteta Britanije da pravi probleme kako EU, tako i onima koji žive na prostoru Balkana u kontekstu cjenkanja oko "Bregzita".

Drugim riječima, kaže on, ako Njemačka "zateže" oko uslova izlaska Britanije iz EU, Britanija može na Balkanu da napravi ili proba da napravi haos, koji stvara požar na kapijama EU.

"Time može da ugrožava i nas i EU i na taj način ucenjuje Nemačku", rekao je Anđelković, komentarišući najave pojačanog prisustva Velike Britanije na Balkanu.

On vjeruje da je britansko djelovanje, prije svega, usmjereno ka tome da imaju kapacitet da ucjenjuju druge, kako bi izvukli što veće i što bolje ustupke vezane za "Bregzit".

"Mislim da je za Britance Balkan, pre svega, moneta za potkusurivanje sa Nemcima i sa drugim značajnim faktorima unutar EU", rekao je Anđelkoivć.

Prema njegovim riječima, dok je Britanija bila članica EU, odnosno dok nije donijela odluku o izlasku iz EU, takvo pojačano prisustvo moglo bi da se shvati u kontekstu većeg interesa za evrointegracije regiona.

Iz Ambasade Velike Britanije u BiH je saopšteno da je britanski premijer Tereza Mej predstavila na Samitu o zapadnom Balkanu u Londonu paket mjera za promovisanje Balkana koji će biti "mirniji, prosperitetniji i sa višim demokratskim standardima", što uključuje povećanje britanskog finansiranja u regionu za 95 odsto, sa 41 na 80 miliona funti.

"Udvostručuje se broj Britanaca koji rade u regionu na pitanjima bezbjednosti koja utiču na Veliku Britaniju i Balkan", saopšteno je iz Ambasade.

U sklopu paketa se produžava mandat za još godinu dana panbalkanskim strateškim rezervnim snagama stacioniranim u Velikoj Britaniji i spremnim za razmještaj na Balkan u slučaju pogoršanja bezbjednosne situacije ili ako Britanija bude trebala da podrži stabilnost u regionu.

"Istorija nas uči da stabilniji i bezbjedniji region zapadnog Balkana znači stabilniju i bezbjedniju Evropu. Mi izlazimo iz EU u martu iduće godine, ali ostajemo potpuno posvećeni povećanju prosperiteta i bezbjednosti zapadnog Balkana i Evrope kako sada, tako i u budućnosti", istakla je Mejova.