X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Hotel Vavilon
11/07/2018 |  17:50 ⇒ 12/07/2018 | 10:37 | Autor: RTRS

Prva posljedica spiska Munire Subašić!

Dva dana nakon predavanja spiska na kojem se nalazi 22.000 Srba, njemački zvaničnici poručuju da niko ne treba da se osjeća sigurnim od istrage. Јoš jednom žestoke reakcije iz Srpske i poruka da bošnjačke organizacije na ovaj način žele da zastraše Srbe.

 Nerazumne su najave da će njemačko pravosuđe postupati po ovom spisku, poručio je predsjednik BORS-a Milomir Savčić.

"Nijedan počinilac zločina genocida koji se krije u Njemačkoj ne bi trebalo da se osjeća sigurnim od istrage, privođenja i presude u budućnosti", poručio je glavni inspektor Saveznog ureda kriminalističke policije Njemačke Klaus Zorn.

Predsjednik Srpske Milorad Dodik ističe da njemačko pravosuđe nema nadležnost nad ovim prostorima. Ovo vidi kao provokaciju i manipulaciju, i iživljavanje nad ljudima čija imena su na spisku, koji Srpska ne priznaje. Tamo su, navedeni svi oni koji su se nalazili u bilo kojoj jedinici na tom prostoru, pa i ljudi koji nisu imali odgovornost za bilo šta.

Pogledajte video i na RTRS Јutjub kanalu:

"Sada će očigledno biti hajka prema tim ljudima. Ono što oni treba da urade jeste to da se što prije vrate kućama. Na taj način pravosuđe Njemačke ovdje neće moći ništa da učini po tom osnovu. Riječ je o jednom izvještaju Vlade koji je bio lažan i nije bio istinit. Bio je urađen pod pritiskom i nametnut od međunarodne zajednice, što oni sada koriste i zloupotrebljavaju", istakao je Dodik.

Iz Kabineta člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladena Ivanića izražavaju puno poštovanje prema svim nevinim žrtvama, ali istovremeno bilo kakve manipulacije i poigravanje imenima ljudi, nakon toliko godina, najodlučnije osuđuju.

"Za odgovornost u Srebrenici presude je donio Haški sud, a svaka vrsta poigravanja imenima poslije toliko vremena je neprihvatljiva. Institucije Republike Srpske i BiH treba da učine sve da zaštite svoje ljude od eventualnih progona", saopšteno je iz Kabineta člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladena Ivanića 

Institucije Republike Srpske nikada nisu dovodile u pitanje da se odgovorni za zločine na sve tri strane izvedu pred lice pravde, ali na osnovu dokaza, a ne političkih progona. 

"Bošnjačka udruženja koja prave spiskove za njemačke tužioce i istovremeno im daju nagrade za doporinos istini. Nisu na strani niti zakona ni pravde. Osmislili su u izbornoj godini način da procesuiraju nevine ljude", naglasio je poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Nikola Špirić.

Odgovor na potez Munire Subašić imaju srpska udruženja proistekla iz Odbrambeno-otadžbinskog rata. Pripremaju spisak na kojem će se naći pripadnici 28. divizije takozvane Armije BiH i ostalih jedinica koji su iz Srebrenice napadali srpska mjesta u Podrinju, gdje je ubijeno više od 3.500 Srba. Spisak će predati njemačkom tužiocu i ostalim pravosudnim institucijama u zemljama Evropske unije.

"Nadamo se da će oni u narednom periodu procesuirati ratne zločine koji su se desili u podrinju s obzirom da nemamo izrečeni nu jednu pravosnažnu presudu kako pred Haškim tribunalom, a tako i pred domaćim pravosuđem", izjavila je predsjednica Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila opštine Bratunac Radojka Filipović.

Na spisku će se naći oko deset hiljada vojnika koji su tokom rata boravili kao pripadnici takozvane Armije BiH na području Podrinja.