latinica  ћирилица
12/07/2018 |  08:49 | Autor: SRNA

Istaknuti Trebinjac Luka Ćelović dobija ulicu i spomenik u Beogradu

Predstavnici Udruženja Trebinjaca u Beogradu "Јovan Dučić" i zamjenik gradonačelnika ovog grada Goran Vesić dogovorili su da jedan od najpoznatijih Trebinjaca Luka Ćelović dobije ulicu i spomen-obilježje u Beogradu, na čijem je razvoju mnogo radio.
Beograd:  Predstavnici Udruženja Trebinjaca u Beogradu "Јovan Dučić" i zamjenik gradonačelnika ovog grada Goran Vesić - Foto: SRNA
Beograd: Predstavnici Udruženja Trebinjaca u Beogradu "Јovan Dučić" i zamjenik gradonačelnika ovog grada Goran VesićFoto: SRNA

Iz Udruženja je potvrđeno Srni da će Ćelović dobiti ulicu u kompleksu "Beograd na vodi", dok će spomen-obilježje biti podignuto u parku koji je upravo on izgradio, neposredno pored Autobuske stanice.

Na sastanku je istaknuto da je Ćelović prije Prvog svjetskog rata i između Prvog i Drugog svjetskog rata radio na razvoju Beograda, te da se za njegovo ime vezuje izgradnja Savamale.

Svu imovinu Ćelović je ostavio Beogradskom univerzitetu, koji je zahvaljujući njemu i drugim dobrotvorima postao jedan od najbogatijih evropskih univerziteta.

Predsjednik Udruženja Trebinjaca u Beogradu "Јovan Dučić" Žarko Ratković je izrazio zahvalnost Skupštini grada Beograda i zamjeniku gradonačelnika koji su prepoznali ovu inicijativu.

"Naša ideja je da se sačuva sećanje na Trebinjce koji su ostavili dubok trag u životu srpskog roda. Među njima, jedan od najistaknutijih upravo je Luka Ćelović, čovek koji nije bio visokog obrazovanja, ali koji je na vreme shvatio da će nauka i obrazovanje obezbediti dugoročni prosperitet društva", rekao je Ratković.

Iz Udruženja su naveli da im je cilj da podstaknu uspješne ljude da postanu dobrotvori i izrazili nadu da će poslije ove inicijative život i djelo Luke Ćelovića postati uzor budućim generacijama.