latinica  ћирилица
12/07/2018 |  11:18 | Autor: SRNA

Besplatni udžbenici za 20.000 učenika u Srpskoj

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske obezbijediće besplatne udžbenike za sve učenike prvog i drugog razreda osnovne škole u školskoj 2018/2019. godini, za šta je izdvojeno 1.011.900 KM.
Vlada Republike Srpske - Foto: RTRS
Vlada Republike SrpskeFoto: RTRS

Iz ovog ministarstva Srni je rečeno da će besplatne udžbenike dobiti 20.000 učenika u Republici Srpskoj.

"Za učenike prvog razreda osnovnih škola biće obezbijeđen udžbenik `Prva knjiga`, a za učenike drugog razreda komplet udžbenika sa spiska obaveznih udžbenika. Nastavnici razredne nastave će se izjasniti koju grupu udžbenika će koristiti u nastavi srpskog jezika, prva grupa udžbenika - `Bukvar`, `Učim da pišem`, `Nastavni list` uz `Bukvar` ili druga grupa udžbenika - `Početnica`, `Radna sveska 1 za početno čitanje` i `Radna sveska 2 za početno pisanje`", precizirali su iz Ministarstva.

Iz Ministarstva podsjećaju da se u nastavi koriste udžbenici sa spiska obaveznih, te da oni koji se ne nalaze na ovom spisku nisu obavezni za korišćenje u nastavi i nastavnici ne mogu insistirati da ih učenici kupuju i koriste.

"Škole su obavezne da naprave spiskove učenika prvog i drugog razreda i dostave ih Zavodu za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Novo Sarajevo, sa kojim treba da dogovore način i termine preuzimanja", naveli su iz Ministarstva.

Ministarstvo prosvjete i kulture obezbjeđuje besplatne udžbenike za učenike od školske 2007/2008. godine, a do sada je za ovu namjenu izdvojeno 10,5 miliona KM.