X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Hotel Vavilon
12/07/2018 |  12:00 ⇒ 14:28 | Autor: RTRS

Organizacija starješina VRS: Tražimo povlačenje Izvještaja o Srebrenici

Zbog nastavka antisrpske histerije u Bosni i Hercegovini i dijelom okruženja usmjerene na etiketiranje Republike Srpske, kao genocidne tvorevine i optužbe Srba kao genocidnog naroda, pozivajući se na Izvještaj Komisije Vlade Republike Srpske za ispitivanje događaja u, i oko Srebrenice od 10. do 19. jula 1995. godine, Organizacija starješina Vojske Srpske traži od Narodne skupštine odbacivanje i povlačenje ovog izvjštaja. Ztražiće potom i povlačenje tog izvještaja i spiska od oko 22 hiljade pripadnika Vojske Republike Srpske i snaga MUP-a, koji su navodno učestvovali u operaciji na Srebrenici.
Vojska Republike Srpske - Foto: RTRS
Vojska Republike SrpskeFoto: RTRS

Saopštenje prenosimo u cijelosti:

Komisija o Srebrenici formirana je uz prijetnje visokog predstavnika u BiH Pedija Ešdauna, a njeni članovi, nesvjesni odgovornosti, dostavili su 2004. godine Izvještaj Vladi Dragana Mikerevića, koji je prihvaćen, a potom javno podržan od predsjednika Republike Srpske Dragan Čavić, čime je ubrzana satanizacija srpskog naroda i otvoren lov na pripadnike VRS zbog masakra u Srebrenici.

Ovo je bio nerazuman i sraman čin srpskih vlasti, koji su radi očuvanja fotelja prodali dušu đavolu, a srpskom narodu stavili omču oko vrata.

Srpski narod je prošao katarzu i suviše skupo platio svoju slobodu cementirajući u temelje Republike Srpske 30.000 najboljih sinova i kćeri srpskog naroda, koji ne zaslužuju da im vlasti na takav sramni način vraćaju. Republika Srpska je svetinja i niko nema pravo da je naziva genocidnom tvorevinom još manje da Srbe etiketira genocidnim narodom, koji je sam preživio genocid u Drugom svjetskom ratu od strane NHD, u čijim su jedinicama masovno učestvovali pripadnici bošnjačkog naroda, a čiji potomci ga danas proglašavaju "genocidnim" narodom.

Utvrđivanje istine o Srebrenici je istorijski neophodan proces, koji traži ozbiljan istorijsko-naučni pristup, kao jedini koji može da dovede do sagledavanja stvarnih razmjera događaja, koji su se dešavali u Podrinju tokom proteklog rata.

Sasvim je jasno da postoji evidentni događaji u Podrinju tokom trajanja rata u BiH od 1992. do 1995. godine i da je bez sagledavanja njihovog ukupnog toka i objektivnih okolnosti nemoguće sagledati njihovu cjelinu i da ih je nemoguće smjestiti u objektivne istorijske tokove.

Organizacija starješina Vojske Republike Srpske bezuslovno traži od Narodne skupštine Republike Srpske odbacivanje Izvještaja Komisije Vlade Republike Srpske za ispitivanje događaja u, i oko Srebrenice od 10. do 19. jula 1995. godine usvojenog 2004. godine i spiska oko 22.000 ljudi iz Podrinja i sarajevske regije, navodnih učesnika zločina u Srebrenici.

Istovremeno tražimo od Vlade Republike Srpske da isti izvještaj i sporni spisak od 22.000 pripadnika VRS i MUP-a proglase nevažećim.