latinica  ћирилица
12/07/2018 |  13:12 | Autor: sputniknews.com

Peskov: Trampova izjava neće zakomplikovati pregovore sa Putinom

Izjava američkog predsjednika Donalda Trampa o Evropi i Rusiji neće dodatno zakomplikovati pregovore koji su najavljeni između Trampa i predsjednika Rusije Vladimira Putina, budući da su oni već dovoljno komplikovani, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- Svima je poznato do koje mjere su pregovori složeni. Teško da to može dodatno da se zakomplikuje - odgovorio je Peskov na zahtjev da prokomentariše Trampovu izjavu o "gasnim" dolarima koji se iz Evrope slivaju u Rusiju.

Govoreći o gasu, portparol Kremlja je rekao da nijedna zemlja osim Rusije nije bila u stanju da demonstrira takvu stabilnost i pouzdanost kada je riječ o isporukama gasa u Evropu, koji je Starom kontinentu prijeko potreban da bi se ekonomski razvijao.

- Izjava Trampa o gasovodu Sjeverni tok 2 je vid nelojalne konkurencije, odnosno pokušaj da se Evropi progura kompresovani gas koji je drastično skuplji od ruskog - rekao je Peskov i dodao da je stav Rusije da je to pitanje isključivo stvar ekonomske konkurencije.

Odnosi Rusije prema NATO-u, kao prema organizaciji koja je usmjerena ka konfrontaciji, neće se promijeniti, rekao je Peskov.

Prema njegovim riječima, jedna noć ništa neće promijeniti u odnosima Rusije i Alijanse - nikakvih sličnih tendencija ne može i neće biti.

Ranije je Peskov rekao da je NATO proizvod Hladnog rata, te da su odnosi Moskve i Alijanse utemeljeni na tim osnovama, budući da je konfrontacija njen glavni fokus.