latinica  ћирилица
12/07/2018 |  15:57 ⇒ 15:59 | Autor: SRNA

Šamac- Podsticaji za preduzetnike koji zapošljavaju nove radnike

Načelnik opštine Šamac Đorđe Milićević rekao je Srni da je usvojen novi Pravilnik o uslovima i načinu ostvarivanja subvencija za zapošljavanje novih radnika u proizvodnim, zanatskim i uslužnim djelatnostima u 2018. godini.
Šamac - opština - Foto: SRNA
Šamac - opštinaFoto: SRNA

Milićević je istakao da je za podsticaje u ovoj godini predviđeno 60.000 KM, ali da će rebalansom budžeta, ukoliko bude interesovanja, taj iznos i povećati.

"Prema novom Pravilniku podsticaj u proizvodnim djelatnostima po zaposlenom radniku sa srednjom stručnom spremom iznosi 1.000 KM i 1.500 KM za visoku stručnu spremu. U domenu zanatske i uslužne djelatnosti, podsticaj za zapošljavanje nezaposlenog radnika sa srednjom stručnom spremom je 800 KM, a sa visokom 1.000 KM. Za novo zapošljavanje nezaposlenog lica sa invaliditetom do osme kategorije, a u skladu sa njegovom stručnom spremom, podsticaj se uvećava do 50 odsto", kaže Milićević.

On dodaje da su osim podsticaja za zapošljavanje Pravilnikom predviđeni i podsticaji za nabavku mašine ili opreme u visini do 5.000 KM, kao i da su Pravilnikom predviđena i sredstva za subvencionisanje troškova kvaliteta poslovanja /ISO standardi i slično/.

"Nastojimo da preduzetnicima, kojih je nažalost ne tako veliki broj na ovom području, poboljšamo uslove poslovanja. Tokom narednog perioda posjetićemo sva preduzeća kako bi sagledali stanje, te kroz savjete za privredu i poljoprivredu vidjeti koje mjere tokom ove godine možemo još preduzeti, a sve u cilju većeg broja zaposlenih na ovom području", ističe Milićević.

Novost u odnosu na prošlogodišnji Pravilnik jeste da onaj ko podnese zahtjev za podsticaj za novo zapošljavanje može podnijeti i zahtjev za podsticaj za nabavku opreme.