X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Hotel Vavilon
12/07/2018 |  16:02 ⇒ 19:57 | Autor: RTRS

Doboj: Obilježeno 26 godina od Petrovdanske bitke

Služenjem parastosa i polaganjem vijenaca kod spomen-obilježja u dobojskom naselju Vila obilježeno je 26 godina od Petrovdanske bitke za odbranu grada. U borbama su poginula 34 borca VRS.

Na Petrovdan 92. neprijateljske snage iz pravca Јelaha i Tešnja pokušale su da probiju liniju odbrane na ulazu u Doboj, s ciljem da ga okruže i zauzmu.

Brojčano nadmoćniji možda bi u tome i uspjeli, da im na put nisu stali branioci grada. U odbrani su poginula 34 borca, a ranjeno 76.

"Najteže mi je pala pogibija mladih vojnika iz tuzlanske kolone, koje smo mi skupili ovdje u ovu školu", ističe bivši pripadnik Specijalne brigade policije Radenko Nikolić.

"Presudno za Petrovdansku bitku je bilo to što prethodnog dana nismo uspjeli otpremiti Drugu četu pješadijsku, koja je bila u odbrani, nismo je otpremili u Modriču, a prva četa iz Modriče je stigla. To odlaganje je dobro došlo, prvo, očeličilo je borce druge čete da ostanu u svojim rovovima, jer su tu bili dva mjeseca, a drugo, ta četa prva - ostavio sam je na položaju na Prisadama i oni su prvi mogli priskočiti u pomoć", kaže ratni starješina Dobojske brigade Dimšo Živanović.

Petrovdanskoj bici za Doboj prethodilo je granatiranje grada i civila.

"Doboj je granatiran tokom cijelog ratnog perioda i sa istoka i sa juga, dao je ogroman broj žrtava, civila, djece, što je najžalosnije, niko nije odgovarao za to", naglašava predsjednik GBO Doboj Petar Tubić.

Petrovdanska bitka vođena je 12. jula 1992. godine na području od prigradskog naselja Vila do Putnikovog brda.

Na spomenik na Vili, koji je podignut u znak sjećanja na poginule, položeni su vijenci.