latinica  ћирилица
12/07/2018 |  16:06 ⇒ 16:40 | Autor: SRNA

Aćić: Pred parlamentima Srpske i Vojvodine izazovi evropskih integracija

Generalni sekretar Narodne skupštine Republike Srpske Marko Aćić rekao je danas u Novom Sadu da će službe Narodne skupštine Republike Srpske i Skupštine AP Vojvodine intenzivno zajednički raditi kako bi se što prije osavremenili i spremno dočekali izazove koje nose procesi evropskih integracija.
Novi Sad, Aćić i Banjac - pres - Foto: SRNA
Novi Sad, Aćić i Banjac - presFoto: SRNA

Aćić i generalni sekretar Skupštine AP Vojvodine Nikola Banjac danas su razgovarali o mogućnostima saradnje dva parlamenta na apliciranju i učešću u zajedničkim projektima od obostrane koristi.

Generalni sekretar Narodne skupštine Republike Srpske rekao je da je glavni izazov za pokrajinsku, kao i Skupštinu Srpske, budući evropski sistem "e-parlament".

"Narodna skupština Republike Srpske već je primijenila novi konferencijski sistem, koji je značajan i za uvođenje menadžment-dokument sistema i za prelaz kompletnog rada našeg parlamenta na novu elektronsku verziju", naveo je Aćić.

On je dodao da je u Banjaluci već završen dio obuke radnih grupa koji se odnosi na apliciranje za projekte kako na lokalnom, tako i na drugim nivoima.

"Te aktivnosti trebalo bi da iznjedre zajednički projekat od predstavnika dvije sužbe. To znači da bi trebalo, ili putem IPA fondova prekogranične saradnje ili apliciranjem na fondove na republičkom i entitetskom nivou, zajednički doprinijeti razvoju nekih segmenata službi", istakao je Aćić.

Prema njegovim riječima, na današnjem sastanku dogovoreno je da služba Skupštine AP Vojvodine krene u izradu prvog strateškog dokumenta, koji se odnosi na njen razvoj.

"Mi smo u Banjaluci već završili taj strateški dokument sa svim svojim prednostima i manama i već ga ustupili kolegama u Novom Sadu. Služba Narodne skupštine Republike Srpske biće spoljni partner, odnosno prijatelj saradnik koji će analizirati sve prednosti i mane u tom dokumentu kako bi ozbiljna služba, kakva je ova vojvođanskog parlamenta, bila još bolja i efikasnija", dodao je Aćić.

Banjac je novinarima rekao da je današnji sastanak nastavak odlične saradnje Skupštine AP Vojvodine i Narodne skupštine Republike Srpske.

"Parlament Vojvodine želi da u punom kapacitetu realizuje sve ono što je ranije dogovoreno i potpisano u Memorandumu o saradnji službi Skupštine AP Vojvodine i Narodne skupštine Republike Srpske", naveo je Banjac.

On je novinarima rekao da će realizacija potpisanog memoranduma biti vidljiva već u septembru i oktobru.

"U septembru ćemo u Banjaluci zajednički organizovati konferenciju o razvoju kapaciteta skupštinskih službi, dok će u oktobru u Novom Sadu zajednički biti organizovana konferencija o značaju `e-parlamenta`", naveo je Banjac.

Delegacija službe Narodne skupštine Republike Srpske, koju predvodi Aćić, boravi u dvodnevnoj posjeti službi pokrajinske Skupštine.

Za sutra je predviđeno da delegacija Srpske prisustvuje u Novom Sadu prezentaciji Razvojne agencije "Bačka".