X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Hotel Vavilon
12/07/2018 |  18:04 | Autor: SRNA

Stoltenberg uručio pozivnicu za NATO premijeru Makedonije

Generalni sekretar NATO-a Јens Stoltenberg danas je premijeru Makedonije Zoranu Zaevu uručio pozivnicu za pregovore sa tom alijansom.
Јens Stoltenberg - Foto: REUTERS
Јens StoltenbergFoto: REUTERS

"Detaljni pristupni pregovori počinju sada. Nakon što budu završene sve vaše nacionalne procedure i nakon što sve članice Alijanse ratifikuju sporazum, vi ćete postati 30. članica NATO-a sa jednakim mjestom za stolom, jednakim glasom u diskusijama i jednakim pravom da glasate u najuspješnijem vojnom savezu", naglasio je Stoltenberg.

Zaev je izrazio zahvalnost generalnom sekretaru NATO-a, kao i premijerima susjednih zemalja Grčke i Bugarske za postizanje dogovora o dobrosusjedskim odnosima.

On je rekao da je ovo istorijska odluka za Makedoniju i njene građane, te priznanje za dvodecenijski rad i ocijenio da će makedonsko članstvo u NATO-u konsolidovati demokratiju u regionu i služiti kao dobar primjer za zapadni Balkan.

Stoltenberg je juče, prvog dana Samita NATO-a u Briselu, saopštio da će Makedonija postati 30. članica Alijanse po okončanju svih procedura i kompletiranju dogovora sa Grčkom u vezi sa nazivom Makedonije