latinica  ћирилица
13/07/2018 |  07:45 ⇒ 12:31 | Autor: sputniknews.com

NATO poslao četiri poruke Balkanu - Srpska najviše na udaru

Ton deklaracije koju su lideri NATO usvojili poslije briselskog samita sugeriše da Alijansa tretira Bosnu i Hercegovinu kao da je već članica Sjevernoatlantskog pakta. NATO lideri svjesno ignorišu stavove institucija Republike Srpske o vojnoj neutralnosti, a miješali bi se i u izbore.
NATO alijansa (Foto: Flickr) -
NATO alijansa (Foto: Flickr)

Lideri NATO u deklaraciji koju su usvojili na samitu u Briselu naglasili su da je zapadni Balkan područje od strategijskog značaja za Alijansu, a to "pokazuje duga povijest saradnje i operacija u regionu".

- Potpuno smo posvećeni stabilnosti i bezbjednosti zapadnog Balkana - navode lideri Sjevernoatlantskog saveza, dodajući da će u tom cilju "tijesno sarađivati s tamošnjim državama".

Oni su podržali jačanje bezbjednosnih snaga na Kosovu i Metohiji i naglasili su da je jačanje veza NATO i Srbije korisno za Savez, Srbiju i cijeli region. Podržali su i nastavak dijaloga i sklapanje pravno obavezujućeg sporazuma između Beograda i Prištine.

Prema mišljenju dekana banjalučkog Fakulteta bezbjednosti Predraga Ćeranića, lideri NATO poslali su četiri važne poruke zapadnom Balkanu.

Prva poruka adresirana je na Srbiju- podržavajući razvoj bezbjednosnih snaga na Kosovu i Metohiji, Alijansa izlazi iz okvira Rezolucije 1244.

- Druga poruka glasi da je NATO posvećen stabilnosti i bezbjednosti zapadnog Balkana, ali se pod tim podrazumijeva da sve zemlje budu pod NATO kišobranom. Dakle, stabilnost je ukoliko ste u NATO, ukoliko niste, nećete biti stabilni - komentariše Ćeranić.

Treća poruka, kaže Ćeranić, odnosi se na Bosnu i Hercegovinu i na izbore koji je očekuju u oktobru- lideri NATO izrazili su očekivanja da će oktobarski izbori u BiH biti održani po demokratskim standardima, a takođe su pozdravili i navodni napredak u registraciji nepokretne vojne imovine u zemlji.

- NATO se deklariše kao politička organizacija koja brine o izborima i naglašava interes da ih pomno prati. Postoje druga međunarodna tijela koja se vezuju za demokratsku proceduru izbora, kao što je OEBS, ali ovde se NATO eksponira kao izričito politička organizacija - smatra Ćeranić.

Interes Alijanse za popis vojne imovine četvrta je poruka upućena iz Brisela.

- Knjiženjem vojne imovine na BiH narušava se princip definisan u Dejtonskom sporazumu, da 51 odsto teritorije pripada Federaciji BiH, a 49 odsto Republici Srpskoj. Knjiženjem vojne imovine, velikih kasarni sa velikim zemljištem, taj procenat bi bio ozbiljno ugrožen. To je prvo što se uočava, a sve je to vezano za NATO integracije, veliki pritisak da se BiH inkorporira u NATO - kaže Ćeranić.

S obzirom na ton deklaracije, ispada da je Bosna i Hercegovina već postala članica NATO, kaže Ćeranić, uprkos deklaraciji Narodne skupštine Republike Srpske o vojnoj neutralnosti.

- NATO potpuno ignoriše stavove Republike Srpske. Skupština je visoko političko tijelo i njen stav ne smije da bude ignorisan ni od koga, ali NATO se ponaša na način da želi da ugrabi BiH kao plijen i uopšte ih ne dotiču odluke najviših organa Republike Srpske - zaključuje Ćeranić.