latinica  ћирилица
13/07/2018 |  08:36 | Autor: SRNA

Tramp kritikuje plan za "Bregzit", Mejova želi da objasni

Britanski premijer Tereza Mej spremna je da u razgovoru sa američkim predsjednikom Donaldom Trampom objasni detalje svog plana za "Bregzit", nakon što je on kritikovao predložene ideje, rekao je danas portparol Mejove.
Donald Tramp - Foto: Screenshot/YouTube
Donald TrampFoto: Screenshot/YouTube

Tramp je rekao listu "San" da će sporazum o slobodnoj trgovini između Britanije i Amerike biti nemoguć ukoliko London nastavi sa realizacijom plana o održavanju veza sa EU poslije "Bregzita".

On je ocijenio da je ovo što nudi britanska Vlada dosta drugačije od onoga za šta su građani glasali na referendumu i dodao da je predložio Mejovoj kako da realizuje "Bregzit", ali da ona nije željela da ga posluša.

Tramp je rekao da bi bivši britanski ministar spoljnih poslova Boris DŽonson bio "veliki premijer" i ponovo kritikovao gradonačelnika Londona Sadika Kana, ocijenivši da je obavio "užasan posao" povodom terorističkih napada u glavnom gradu prošle godine.

Detalji iz intervjua, koji je napravljen u Briselu, objavljeni su u vrijeme kada su Mejova i Tramp sinoć bili na svečanoj večeri po dolasku američkog predsjednika u posjetu Britaniji.

"Ona se raduje što će moći da sjedne sa predsjednikom i objasni mu detalje iz plana", reako je portparol Mejove kada je zamoljen da prokomentariše Trampove izjave iz intervjua.

Nakon objavljivanja intervjua, portparol Bijele kuće Sara Sanders rekla je da američki predsjednik "veoma cijeni Mejovu" i da "nikada nije rekao ništa loše o njoj".

Vlada u Londonu predložila je da Britanija ostane dio jedinstvenog evropskog tržišta poslije "Bregzita", da nastavi da prikuplja carine u ime EU kako bi granica Republike Irske i Sjeverne Irske ostala otvorena i da se sačuvaju bliske veze u sferama bezbjednosti, razmjene podataka, obrazovanja i kretanja ljudi.

U dokumentu koji je juče predstavljen navodi se da Britanija želi da zadrži članstvo u mnogim agencijama EU, uključujući one koje se bave avionskim saobraćajem, lijekovima i hemikalijama.