latinica  ћирилица
13/07/2018 |  10:28 ⇒ 10:56 | Autor: SRNA

Linta: Tužilaštvo za ratne zločine Srbije da nastavi istragu protiv Orića

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta pozvao je Tužilaštvo za ratne zločine Srbije da nastavi istragu protiv ratnog komandanta takozvane Armije BiH Nasera Orića i poručio da je tragično to što je Orić i dalje na slobodi, nesmetano širi mržnju, poziva na novi rat, te otvoreno prijeti srpskom narodu.
Miodrag Linta - Foto: TANЈUG
Miodrag LintaFoto: TANЈUG

Prema Lintinim riječima, Orić /koji je izjavio da će uskoro biti novog rata/ i bošnjačka elita ne mogu da se pomire sa činjenicom da postoji Republika Srpska i da BiH nije država već državna zajednica koju čine Republika Srpska i Federacija BiH.

"Јasno je da u bošnjačkom narodu postoje jake snage koje žele novi rat protiv srpskog naroda s ciljem da još jednom pokušaju da ostvare program Alije Izetbegovića koji se svodi na stvaranje unitarne islamske BiH iz koje bi većina Srba bila protjerana ili ubijena, a preostali bi bili građani drugog reda", rekao je Linta.

On je ukazao da je opasno što zapadne sile otvoreno stoje na strani Bošnjaka i podržavaju lažne i besmislene tvrdnje da su Srbija i Srbi izvršili navodnu agresiju na BiH i da se u Srebrenici desio navodni genocid, saopšteno je iz Saveza Srba iz regiona.

Linta smatra da Srbija i Republika Srpska treba stalno da insistiraju na poštivanju Dejtonskog sporazuma, na vraćanju otetih nadležnosti Srpskoj, da stalno iznose činjenice o stradanju srpskog naroda, te insistiraju na kažnjavanju odgovornih za brojne zločine nad Srbima u srednjem Podrinju, Sarajevu, Posavini, zapadnokrajiškim opštinama, srednjoj Bosni, zapadnoj Hercegovini i na mnogim drugim mjestima širom BiH.

Ratni komandant takozvane Armije BiH u Srebrenici Naser Orić zaprijetio je novim ratom, učestvujući kao specijalni gost na promociji knjige "Život prije i poslije Srebrenice", autora Esnefe Smajlović Muhić.

"Meni kada su pričali mislio sam da rata više nikad neće biti, ali sljedeći rat će se desiti malo brže nego što smo ga mi dočekali. To vam ja kažem. Što kaže Matija Bećković, njihov, srpski akademik, `ćeraćemo se još`. Svega će biti osim toga da se nećemo ćerati", poručio je Orić sa govornice Zeničanima okupljenim u prostorijama Islamskog pedagoškog fakulteta.