latinica  ћирилица
13/07/2018 |  11:45 ⇒ 12:03 | Autor: SRNA

Za njemačkog tužioca spisak 1.240 Srba ubijenih u zapadnoj Slavoniji

Udruženje Srba protjernih iz zapadne Slavonije uskoro će njemačkom tužiocu i ostalim pravosudnim institucijama u zemljama EU predati spisak sa imenima 1.240 Srba ubijenih u zapadnoj Slavoniji od 1991. do 1995. godine, rekao je Srni predsjednik ovog udruženja Krsta Žarković.
Veljko DŽakula - Foto: ilustracija
Veljko DŽakulaFoto: ilustracija

Žarković je rekao da je Udruženje ažuriralo kompletan spisak sa imenima i prezimenima ubijenih Srba u zapadnoj Slavoniji, datumom rođenja i mjestom pogibije koji će biti predat na procesuiranje njemačkom tužiocu, jer su se hrvatske i međunarodne pravosudne institucije svih ovih godina oglušile da procesuiraju ove zločine i odgovorne privedu pravdi.

- Za ratne zločine nad Srbima u zapadnoj Slavoniji do danas niko nije odgovarao, niti je pravosnažno osuđen. Posebno je zabrinjavajuća činjenica da su se zločini desili dok je ova oblast bila pod zaštitom UN - napomenuo je Žarković.

On je rekao da su članovi Udruženja ogorčeni zbog nedavnog postupka predsjednika Udruženja "Majke Srebrenice" Munibe Subašić koja okrivljue 22.000 boraca Vojske Republike Srpske za navodno počinjeni ratni zločin u Srebrenici, dok za zločine nad Srbima u zapadnoj Slavoniji koji su se stvarno dogodili, niko do sada nije odgovarao.

- Ovo je "lov vještica" i NATO snaga prema Srbima i pokušaj direktnog uticaja na predstojeće izbore u BiH - ocijenio je Žarković.