latinica  ћирилица
13/07/2018 |  11:47 ⇒ 14:40 | Autor: SRNA

Neprihvatljiv dijalog na 20-godišnjicu masovnih otmica

Neprihvatljivo je zakazivanje nastavka dijaloga Beograda i Prištine za 18. jul, kada se obilježava 20 godina od stravičnog zločina - masovne otmice kosmetskih Srba, poručili su iz Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosmetu u otvorenom pismu šefici EU za spoljne poslove Federiki Mogerini i predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću.
"Zid" sa fotografijama ubijenih i kidnapovanih Srba na KiM - Foto: TANЈUG
"Zid" sa fotografijama ubijenih i kidnapovanih Srba na KiMFoto: TANЈUG

"Ponižavajuće za kosmetske žrtve je to što se uopšte i baš tog dana vode pregovori sa tim zločincima", saopšteno je iz Udruženja.

Članovi porodica okupljeni u Udruženje pozvali su Mogerinijevu da 18. jula, umjesto za pregovarački sto, dođe i posjeti sobu "Kosmetske žrtve" i oda poštu nevino ubijenim Srbima, Romima, Gorancima, Albancima, a isti poziv upućen je i predsjedniku Srbije.

"Poštovani predsjedniče Vučiću, pozivamo Vas da 18. jula sa porodicama kosmetskih žrtava odamo poštu žrtvama. Tog dana nam je mjesto u spomen-sobi, gdje će biti održano centralno obilježavanje 20 godina od zločina. Porodice očekuju da javno zatražite da Specijalni sud za zločine OVK konačno osudi vođe ove terorističke, zločinačke organizacije", naglašavaju iz Udruženja.

Oni su poručili da je za porodice kosmetskih žrtava 18. juli važan datum, baš kao što je za međunarodnu zajednicu bitan datum 11. jul, te zamolili Vučića da ne prihvata dijalog sa predsjednikom samoproglašenog Kosova Hašimom Tačijem.

Žestok napad pripadnika terorističke OVK počeo je 18. jula 1998. godine na srpska sela Orahovac, Retimlje, Opterušu, Zočište i Veliku Hoču. U napadu je do 22. jula ubijeno sedam, a oteto više od 110 srpskih civila.

Nakon posredovanja Crvenog krsta, pripadnici OVK su pustili žene i djecu iz kolone otetih, nakon čega se vodilo kao nestalo 45 civila.

Pronađeni su posmrtni ostaci 42 žrtve, od kojih 29 na stratištu Volujak i još 13 u masovnoj grobnici u Mališevu. Čak 14 žrtava je iz srpske porodice Kostić.