latinica  ћирилица
13/07/2018 |  12:23 ⇒ 19:41 | Autor: SRNA

Mitrović: Podrška inicijativi da se poništi izvještaj za Srebrenicu

Republička organizacija porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila podržava najavu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da će pokrenuti inicijativu da Narodna skupština Srpske poništi izvještaj Komisije za Srebrenicu dostavljen Vladi Republike Srpske 2004. godine, rekao je Srni predsjednik ove organizacije Nedeljko Mitrović.
Nedeljko Mitrović - Foto: RTRS
Nedeljko MitrovićFoto: RTRS

- Naša organizacija podržava ideju da se, zaključkom Narodne skupštine Republike Srpske, Vlada obaveže da povuče spisak za Srebrenicu, posebno zbog činjenice da spisak nestalih Bošnjaka nije verifikovan kroz centralnu evidenciju nestalih u BiH - istakao je Mitrović.

On je naveo da je bivša Komisija za Srebrenicu sačinila taj izvještaj pod pritiskom međunarodne zajednice, usklađivanjem različitih spiskova nevladinih organizacija iz Federacije FBiH, te istakao da ni federalna Vlada tada nije dostavila svoj spisak.

- Posebno je zabrinjavajuće da nikada nije realizovan zaključak bivše Komisije za Srebrenicu da će sačiniti spisak nestalih Srba u i oko Srebrenice u julu 1995. godine - rekao je Mitrović.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da će se založiti da Narodna skupština Srpske poništi i odbaci sramni izvještaj Vlade Republike Srpske od prije nekoliko godina koji je pisao Britanac Pedi Ešdaun i njegova služba, a korišten je u Hagu da bi se presuđivalo Srbima.

Dodik je rekao da će pozvati predstavnike svih političkih partija da to učine.