latinica  ћирилица
13/07/2018 |  12:57 | Autor: SRNA

Fila: Spisak idiotska priča - Njemačka nije nadležna

Advokat Toma Fila izjavio je da spisak od 22.000 pripadnika Vojske Republike Srpske, koje je Udruženje "Majke Srebrenice" uručilo njemačkom tužiocu, ne znači apsolutno ništa i da bi, ukoliko bi se Njemačka bavila ovim istragama to bilo dupliranje nadležnosti Haškog tribunala.
Toma Fila - Foto: Novosti.rs
Toma FilaFoto: Novosti.rs

On je naglasio da Njemačka u ovom slučaju nema ingerencije "jer su to postupci koje bi morala da vodi BiH".

- Ako je njemačkom tužiocu, zaista, proslijeđen takav spisak, onda je moj komentar da je to idiotska priča - rekao je Fila, a prenose Vesti onlajn.

On je pojasnio da je nemoguće da se eventualni postupci vode na tlu Njemačke, jer je mjesna nadležnost u konkretnim slučajevima u Srebrenici.

- Ukoliko Tužilaštvo BiH smatra da ima nekog osumnjičenog koji živi u Njemačkoj, tada mora da podnese prijavu ili raspiše potjernicu. Ali to se čini protiv konkretne osobe, a ne žigoše se 22.000 ljudi. Njemački tužilac nema osnov po kom bi postupao na tlu druge zemlje, sve da je ona i članica EU - istakao je Fila.

Predsjednik Udruženja "Majke Srebrenice" Munira Subašić je 9. jula u Srebrenici njemačkom tužiocu predala spisak od 22.000 osoba koje Bošnjaci "dovode u vezu sa "genocidom" u tom gradu u julu 1995. godine".