latinica  ћирилица
13/07/2018 |  13:42 ⇒ 14:54 | Autor: TANЈUG

Infantino: Mundijal u Rusiji najbolji ikada, hvala Putinu

Svjetsko prvenstvo u Rusiji najbolje je organizovano u istoriji, izjavio je predsjednik Međunarodne fudbalske federacije Đani Infantino.
Đani Infantino - Foto: nezavisne novine
Đani InfantinoFoto: nezavisne novine

- Prije par godina sam govorio da će ovo biti najbolji Svjetski kup ikada. Danas to mogu reći, sa više uvjerenja ... To je najbolji Mundijal u istoriji. Za to bih, prije svega, volio da se zahvalim svima koji su učestvovali u organizaciji Svjetskog prvenstva - rekao je Infantino na konferenciji za medije u Moskvi.

Prvi čovjek FIFA posebno se zahvalio predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu i ruskom narodu.

- Velika zahvalnost Vladi Rusije, predsjedniku Putinu, organizacionom odboru, Fudbalskom savezu Rusije, ruskom narodu i svim volontertima koji su bili sigurni da će ovo Svjetsko prvenstvo biti najbolje - istakao je Infantino.

On je objasnio i da je Mundijal promijenio cjelokupnu sliku o Rusiji kao zemlji.

- Svjetsko prvenstvo je promijenilo percepciju svijeta prema Rusiji. Mislim da su svi koji su ovdje neko vrijeme otkrili zemlju dobrodošlicu - istakao je on.

- Stadioni su bili 98 odsto popunjeni. Više od milion navijača je posjetilo Rusiju, utakmice je širom svijeta pratilo tri milijarde ljudi. Očekuje se da će finale gledati milijarda ljudi. Digitalni kanali su imali više od 11 milijardi pregleda sadržaja, VAR je bio uspješan, antidoping program je bio bez presedana. Imali smo rekordni broj testova, a niti jedan pozitivni nalaz. Gledali smo sjajne utakmice, s puno emocija, a samo je jedna završila bez golova - naveo je prvi čovjek FIFA.

Otkrio je kako će se idući Mundijal u Kataru održati od 21. novembra do 18. decembra 2022. godine.

- Lige su dobile informacije kada će se prvenstvo igrati kako bi mogle prilagoditi svoje kalendare takmičenja. Mislim da je to prava odluka, jer nije moguće igrati u junu i julu - podsjetio je on.

Dodao je da postoji mogućnost da se već sljedeće SP igra s 48 reprezentacija.

- Prerano je za nagađanja. Razgovarali smo sa Katarcima i nastavićemo pregovore. Imamo otvorenu raspravu. Međutim, ako svi uljučeni pristanu, možemo i proširiti format - kaže on.

Infantino je uvođenje VAR-a ocijenio kao pun pogodak.

- Zbog VAR-a vidjeli smo poštenije prvenstvo. Prihvaćen je i dobro funkcioniše. Počeli smo ga testirati prije dvije godine. Јa sam bio skeptičan, ali ako ne testiramo nećemo znati odgovor. Rezultati su posve jasni i pozitivni. Fudbal je kontaktni sport i nije svaki kontakt prekršaj. S VAR-om smo postigli da sudija ima mogućnost provjere da li je donio pravu odluku, ali i dalje postoji slobodno sudijsko uvjerenje - rekao je Infantino.

Iznio je i brojne zanimljive podatke - izvršeno je više od 440 provjera VAR-a, pri čemu 19 promjena, 16 ih je promijenjeno iz loše u ispravnu, a tri su ostale iste.

- VAR ne mijenja fudbal, već ga čini poštenijim i transparentnijim. Golovi iz ofsajda postaju prošlost, a na ovom prvenstvu nije pokazan nijedan crveni karton. Možda i zbog VAR-a, jer igrači sada znaju da je moguće promijeniti odluku - naglasio je predsjednik

Svjetsko prvenstvo u Rusiji završava se u nedjelju kada će se u finalu u Moskvi sastati Francuska i Hrvatska na stadionu Lužnjiki.