latinica  ћирилица
13/07/2018 |  14:30 | Autor: SRNA

Vidojković: Njemačke vlasti nisu sankcionisale učesnike bošnjačkog marša

Istoričar iz Regenzburga Dario Vidojković ocijenio je kao vrhunski skandal to što njemačke vlasti i policija nisu sankcionisale učesnike bošnjačkog marša u Minhenu koji su na skupu za Srebrenicu nazivali Srbe "četničkom gamadi", te nosili turske, islamske i zastave zloglasne tzv. Armije BiH.
Dario Vidojković - Foto: Glas Srpske
Dario VidojkovićFoto: Glas Srpske

- Govor mržnje sa tog skupa za Srebrenicu, tokom kojeg su Srbi nazivani "četničkom gamadi", njemačka policija i Minhenske vlasti nisu sankcionisale, što je vrhunski skandal - rekao je Vidojković.

On je naglasio da su i srpske institucije u Minhenu pozvane da reaguju, prenose Vesti onlajn.

Vidojković je ocijenio da predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ima apsolutno pravo da traži ukidanje "famoznog izvještaja vlasti Republike Srpske za vrijeme mandata Dragana Čavića", u kom je pod pritiscima i ucjenama prihvaćena zapadna i muslimanska verzija događaja u Srebrenici.

- Vlasti Republike Srpske konačno moraju da izađu ofanzivno sa istinom o Srebrenici kako bi se zaštitili Srbi, pripadnici Vojske Republike Srpske i kako bi se antisrpskoj propagandi već jednom stalo na put - rekao je Vidojković.

On je ocijenio da je spisak predsjednika Udruženja "Majke Srebrenice" Munire Subašić tempiran uoči komemoracije u Potočarima sa ciljem da se kriminalizuje veliki dio pripadnika Vojske Republike Srpske, a ona prikaže kao genocidna i agresorska i da se skrene pažnja sa srpskih žrtava.

- Na taj način skreće se pažnja javnosti sa činjenice da su u Srebrenici i oko nje muslimani najsvirepije, slično Islamskoj državi, umorili oko 3.500 Srba, među njima žene, djecu i starce, a uništili desetine sela - rekao je Vidojković.

On je upozorio da Zapad, takođe, otvoreno sa akterima iz redova opozicije radi na rušenju predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, a preko njega i same Srpske, i to uoči oktobarskih izbora s ciljem stvaranja unitarne BiH koja treba da se pripoji NATO.

Vidojković ne isključuje mogućnost da će se njemački tužioci i policija uključiti u novi lov na Srbe i da će im za to poslužiti spisak Subašićeve, te podsjeća da su Srbi u Njemačkoj već bili hapšeni. Naveo je primjer Duška Tadića, koji je poslije osuđen u Hagu.

On je rekao da se "akcija Subašićeve perfektno uklapa u aktuelnu sezonu lova na Srbe" i podsjetio da je nedavno u Hrvatskoj uhapšen oficir Vojske Republike Srpske Dane Lukajić, koji se bio uputio u Јadovno na komemoraciju žrtvama ustaškog terora, a kojeg sada Hrvati terete za ratne zločine na Manjači.

- Hrvati žele da skrenu pažnju sa svojih dokazanih zločina i zvjerstava, a Srbe stavljaju u prvi plan kao isključive ratne zločince. I hrvatska presuda Kapetanu Draganu je odmazda za njegov udio u odbrani Krajišnika od proustaške vlasti Franje Tuđmana - ukazao je Vidojković.

On je podsjetio da su nedavno Albanci uhapsili Srbe na Kosovu i Metohiji vjerovatno u znak odmazde što su mnogi napustili takozvane kosovske bezbjednosne snage.

- Sve ovo je vid pritiska i napada na cjelokupni srpski korpus, a nije isključeno da iza toga stoji Zapad kom se žuri da Srbija konačno prizna jednostranu nezavisnost natovske kvazidržave Kosova - zaključio je Vidojković.