latinica  ћирилица
13/07/2018 |  14:57 | Autor: SRNA

Rodić: Ranije bilo kvalitetnih rješenja za Izborni zakon BiH

Delegat DNS-a u Domu naroda Parlamenta BiH Dragutin Rodić istakao je da je u izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, koje su predlagane u periodu od 2010. do 2014. godine, bilo dosta pozitivnih i kvalitetnih rješenja, koja su uz više političkog sluha i volje odavno mogla biti primijenjena.
Dragutin Rodić (Foto: www.parlament.ba) -
Dragutin Rodić (Foto: www.parlament.ba)

Rodić, koji je u prethodnom mandatu bio član Interresorne radne grupe koja je radila na izmjenama i dopunama ovog zakona, naglasio je da je Izborni zakon BiH, po važnosti, drugi dokument poslije Ustava, te da opredjeljuje određene demokratske procese u zemlji.

Kada je riječ o radu parlamenta BiH, Rodić je naveo da nema stabilne parlamentarne većine koja podržava izvršnu vlast i ta činjenica dovodi do određenih problema u funkcionisanju i same BiH.

- Moram da kažem da su u dobrom dijelu donošene odluke gdje je opozicija glasala za određena rješenja iz Reformske agende, a parlamentarna većina nije. To je po meni apsurd, jer apsolutno mora postojati odgovornost kada preuzmete neke obaveze i rješavate ih - naglasio je Rodić.

Rodić je napomenuo i da Strategija EU za zapadni Balkan, koja je usvojena početkom godine, nije iznenađujuća i da BiH mora raditi i dalje na putu ka EU, saopšteno je iz DNS-a.