latinica  ћирилица
13/07/2018 |  15:04 | Autor: SRNA

Trebinje: Postavljen kamen temeljac za spomen-sobu

Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović i predstavnici boraca danas su u ovom gradu položili kamen temeljac za spomen-sobu palim borcima iz proteklog rata.
Trebinje, Petrović, predstavnici boraca - kamen temeljac - Foto: SRNA
Trebinje, Petrović, predstavnici boraca - kamen temeljacFoto: SRNA

Kamen temeljac je položen na Cvjetnom trgu pored Spomenika braniocima Trebinja, u okviru obilježavanja Dana Trebinjske brigade.

Petrovića je novinarima rekao da će ovo biti jedna od najljepših spomen-soba u Republici Srpskoj koja će biti izgrađena do kraja godine u kojoj će biti postavljene fotografije svih poginulih boraca u Trebinju, kao i palionica svijeća.

- Važno je da svake godine unapređujemo proslavu dana Trebinjske brigade kako bi se podsjetili na herojstvo ove birigade koja je čvrsto stajala na 80 kilometara liniji dugačkog fronta, a o čijoj hrabrosti govori i orden predsjednika Republike Srpske koji je dobila kao najzaslužnija brigada za odbranu Republike - rekao je Petrović.

On je istakao da će se svi i u buduće s poštovanjem sjećati saboraca koji su pali za odbranu Republike Srpske i Trebinja.

- Neophodno je da budući naraštaji znaju da je Republika Srpska nama prioritet i moramo je svakim danom graditi i unapređivati - istakao je Petrović.

Govoreći o položaju boračke populacije, Petrović je istakao da je Gradska uprava izdala katalog o socijalnim programima grada Trebinja kojih je ukupno 25, navodeći da su tri nova u izradi, te da su njima značajno obuhvaćene boračke kategorije.

- Nemoguće je riješiti tolike nagomilane probleme, ali mi smo uveli sistemski rad i želimo da prepoznamo sve kategorije kojima je pomoć potrebna, i porodice poginulih boraca i ratnih vojnih invalida, ali i da riješimo probleme žena umrlih boraca proteklog rata, koje nemaju nikakva primanja - rekao je Petrović.

Predsjednik Skupštine Boračke organizacije Trebinja Pero Mišeljić je izrazio veliku zahvalnost Gradskoj upravi koja pomaže ovu populaciju.

Mišeljić je istakao da je idejno rješenje za spomen-sobu uradilo preduzeće Kontura, te da će po svim arhitektonskim parametrima ovo biti moderan objekat u obliku suze.

- Na ovaj način želimo da se odužimo za nemjerljiv dorinos svim boraca u odbrani Republike Srpske, naročito onima koji su u njene temelje ugradili svoje živote - rekao je Mišeljić.

Izgradnju spomen-sobe zajedno će finansirati Grad Trebinje i Boračka organizacija grada.

Dan Trebinjske brigade i 26. godišnjica od formiranja ove jedinice Vojske Republike Srpske danas je nastavljena okupljanjem bivših boraca i gostiju u krugu nekadašnje kasarne "Luka Vukalović", nakon čega je u Crkvi Svetog cara Lazara služen pomen borcima jedinice palim u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Poslije polaganja cvijeća u spomen-sobi Trebinjske brigade, izvršeno je postrojavanje boraca i organizovan defile veterana gradskim ulicama.

Program je završen u ljetnoj bašti hotela "Platani" ručkom i druženjem nekadašnjih saboraca.

Organizator obilježavanja 26 godina Trebinjske brigade je Gradska boračka organizacija Trebinje.