latinica  ћирилица
13/07/2018 |  17:48 ⇒ 17:49 | Autor: RTRS

Zvornik: Održano ročište u sporu "Pavgorda" protiv "Birča" i "Alumine"

U Osnovnom sudu u Zvorniku održano je ročište u sporu fočanske firme "Pavgord", koja vodi dva izvršna postupka protiv fabrike "Birač" u stečaju i "Alumine".
Zvornik - Alumina - Foto: RTRS
Zvornik - AluminaFoto: RTRS

"Pavgord", kao pravni nasljednik UKIO banke, od "Birča" i "Alumine" potražuje 155 miliona maraka po osnovu zaloga.

Sud je odredio vještačenje iznosa mogućeg potraživanja "Pavgorda".

Pravni zastupnik "Alumine" i stečajni upravnik "Birča" ističu da se ne može voditi izvršni postupak protiv firme u stečaju, što je, kažu, potvrdio i Okružni privredni sud u Bijeljini, koji je ranije donio presudu da ta potraživanja uopšte ne postoje.

Pravni zastupnik "Pavgorda" danas bez komentara.

Vladimir Milošević, advokat "Alumine" ističe da od tih famoznih 150 miliona maraka nijedna nije došla u BiH i da su ta navodna potraživanja nastala od 2003. do 2011. godine, te da nemaju veze ni sa "Aluminom" ni "Biračem", a zaloge preko kojih pokušavaju da se izvrše su upisane u jednom danu.

"Preko 20 zaloga upisano je u jednom danu pred famozno bjekstvo tih Litvanaca. Apsurdno je da se vodi krivično istražni postupak u vezi s tim, a sa druge strane izvršenje iste stvari", kaže Milošević.

Lazo Đurđević, stečajni upravnik "Birača" kaže da je nesporno da je imovina nad kojom traži izvršenje "Pavgord" stečajna masa .

"S druge strane što sam pokušao da objasnim da se u toku stečajnog postupka, a ono što propisuje Zakon o stečajnom postupku ne može tražiti izvršenje na stečajnoj masi, a pogotovo od nekog ko nije ni povjerilac po ovom osnovu. "Pavgord" nije ni u tabeli osporenih potraživanja, ne znam kako se može donijeti rješenje da se ide u izvršenje kad to ne mogu ni povjerioci", istakao je Đurđević.