latinica  ћирилица
13/07/2018 |  18:10 ⇒ 14/07/2018 | 09:05 | Autor: RTRS

Kako je u Trebinju izmišljen verbalni napad na ambasadora Austrije u BiH

U Trebinju umalo diplomatski skandal. Bar prema pisanju savjetnika SDS-ovog Mladena Bosića, Nebojše Vukanovića, koji je od trebinjskih penzionera napravio vandale, a od grada u koji je svako dobrodošao pokušao da napravi mjesto u kojem se dogodio fizički napad na austrijskog ambasadora.

Sve je demantovano. Ambasada je dala nemušto saopštenje u kojem se poriče njegovo pisanje, ali ono što je ostalo jesu nediplomatsko ponašanje ambasadora i zlonamjerno podmetanje nepostojećeg napada Trebinjca po rođenju, ali ne i prema pisanju.

Јedan običan nesporazum pretvoren je gotovo u aferu. Akteri priče - trebinjski penzioner Mihajlo Slijepčević i, u trenutku dešavanja radnje, nepoznati stranac verbalno su sukobili svoja mišljenja.

Slijepčević je, kaže, vidjevši da nepoznato lice fotografiše njega i ostale penzionere koji svakodnevno u dvorištu Udruženja penzionera u trebinjskom naselju Ložiona uglavnom igraju domine, prišao i pitao ko je i zašto ih fotografiše.

Tek u razgovoru, tvrdi Slijepčević, saznao je da je riječ o Martinu Pameru austrijskom ambasadoru u BiH.

"Slikao je ulaz i slikao nas. Mislim da nema pravo ko god želi da me slika. Apsolutno nisam znao ko je čovjek. Ako je ambasador, rekao sam mu, on ima legitimaciju, diplomatski pasoš i trebao je da kaže, ja sam taj i taj, dozvoljavate li da fotografišem. I naravno ttreba da znamo, te fotografije,u koje će svrhe biti upotrebljene", priča Mihajlo Slijepčević.

Slijepčević kaže da nije nastupio nekulturno, a pogotovo da nije napadao čovjeka koji mu je kasnije rekao da je austrijski ambasador u BiH.

"Apsolutno nisam prijetio ni bio grub. On je meni prijetio policijom i gradonačelnikom. Rekao je da zove policiju. Čekao sam. Želio je da pokaže kako se odnose prema stranim građanima", rekao je Slijepčević.

Ako je smatrao da je bilo kako napadnut ambasador Pamer, trebao je da se obrati nadležnim institucijama. PU Trebinje nije zaprimila prijavu o navodnom napadu na ambasadora Austrije u BiH.

"Postupajući po objavljenom članku Vukanovića izvršili smo provjere, utvrdili da je u ulici, gdje je smješteno udruženje, tokom jučerašnjeg dana N.N. lice fotografisalo objekat i prisutne penzionere. Došlo je do razgovora između lica. O događaju je obavješteno tužilaštvo. Događaj je kvalifikovan kao događaj, koji nema elemenata niti krivične, niti prekršajne odgovornosti", istakao je Siniša Laketa, načelnik Sektora policije PU Trebinje.

Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović je rekao je da su ga obavijestili da je napadnut ambasador u Trebinju.

"Nemam detaljnije informacije. Logično bi bilo da se taj ambasador  obrati nadležnim institucijama. Upućujem poziv ambasadoru, da ako je nešto bilo, da se obrati meni ili da mi se javi", kaže Petrović.

Nije tačno da su vandali i primitivci, kako navodi Nebojša Vukanović u svom tekstu, napali Martina Pamera ni lično ni kao austrijskog ambasadora u BiH. Nije tačno ni da je je ambasador Austrije u BiH otišao u 13 časova iz Trebinja jer je u 14.30 sjedio u bašti hotela Platani u centru grada.

Ambasador Pamer vjerovatno neprijatno iznenađen raspletom cijele priče daje saopštenje u kome ništa ne kaže, valjda da ne bi morao da demantuje Vukanovićevo pisanje.

Najobičniji nesporazum Trebinje i Trebinjce stavio je u kontekst kome ne pripadaju. Oduvijek su stanovnici ovog grada bili poznati po ljubaznosti i gostoprimstvu.

Ako je cilj teksta Nebojše Vukanovića bio prikupljanje političkih poena, onda je ovakav tekst pogrešan način za to.